Åke Sundvall satsar på tvättmedelsfria tvättstugor

Åke Sundvall satsar på tvättmedelsfria tvättstugor

Åke Sundvall väljer att investera i en ny tvättmetod kallat DIRO® framtaget av företaget SWATAB vilken minskar vår miljöpåverkan och energiförbrukning och förbättrar vår hälsa. Den nya tvättmetoden kommer inledningsvis att installeras i Tensta Torn för att därefter utvärderas för ytterligare installation inom fastighetsbeståndet.


SWATAB har ett patenterat filtersystem som omvandlar vanligt kranvatten till DIRO®-vatten. Detta vatten ersätter tvätt- och sköljmedel som enligt flera tester som gjorts av oberoende källor visar godkända tvättresultatet inte bara för fläckar utan även för bakterier enligt rådande krav.

– När vi träffade Swatab förstod vi tidigt att fördelarna med DIRO®-vattnet är många och omfattar allt från hälsa och miljö till energi och ekonomi. Bara i Tensta Torn tvättas det ca 13.000 tvättar årligen, vilket med denna tvättmetod skulle göra stort avtryck på såväl miljön i stort som hälsa, energi- och driftskostnader specifikt för denna fastighet, säger Viktor Sundvall, Fastighetschef på Åke Sundvall Fastighets AB.

Enligt en studie genomförd av WWF kan tvättning med DIRO®-vattnet spara upp till 1,02 kg CO² för varje 5kg tvätt. Det handlar om energibesparing genom kortare tvättprogram och lägre temperaturer, obefintligt utsläpp av kemikalier från tvättmedel samt mindre förbrukning av vatten både i själva tvättningen och i hela kretsloppet med att rena vattnet. Dessutom bidrar DIRO®-vattnet till ökad livslängd på tvättmaskiner och torktumlare.

– Det är år 2019 nu, vi måste alla ta ansvar för den enda planet vi har, säger Katarina Klöfverskjöld, Marknadschef på SWATAB.

Swatab kommer nu att använda tvättstugan i Tensta Torn som ett showroom för intresserade av den nya tvättmetoden som ett led i deras specifika satsning gentemot större fastighetsägare i Stockholmsområdet.

– När studier visar på att tvätten blir minst lika ren som vid användning av tvättmedel var vårt beslut enkelt. Vi vill vara med och bidra till en renare värld för kommande generationer. Det här är ett steg i rätt riktning, avslutar Viktor Sundvall.

Invigning av den nya tvättstugan kommer att ske den 19 september kl 9. För att närvara och få mer information ber vi er OSA till info@akesundvall.se . Märk mailet ”Tvättstuga Tensta Torn”, Välkomna!