Studentbostadsföretagen har lyft fram Åke Sundvalls arbete med Tensta Torn som ett föredömligt förvaltningsarbete inom ramen för social hållbarhet. Enligt dem har vi med vårt mod förändrat bilden av en hel stadsdel.
Många, inklusive tenstaborna själva, var tveksamma till det 18 våningar färgglada huset som skulle byggas precis vid tunnelbanestationen. Ville verkligen studenter bo i Tensta, och ville verkligen Tensta ha studenter? Svaret på båda frågorna har visat sig vara ett rungande ja. Idag är studentbostadshuset en stolthet för Tensta och i slutet av förra året tilldelades Åke Sundvall och Tensta Torn Stockholms handelskammares stadsmiljöpris. I motiveringen beskrivs huset som årets djärvaste, smartaste och mest meningsfulla höghus, och nämner även dess bidrag till att utveckla ett helt samhälle.
Men vägen dit var inte spikrak och att förvalta bostäder i ett socialt utsatt område innebär en hel del utmaningar, både väntade och oväntade. Martina Ljunggren är förvaltare för Tensta Torn och vi frågade henne vad hon lärt sig under vägen och vilka som varit framgångsfaktorerna.
Läs gärna artikeln i sin helhet på Studentbostadsföretagens hemsida