Se alla bilder
Anmäl intresse

Tänk dig att få vakna upp till båtarnas mistlurar en dimmig morgon, eller varför inte till solens glitter ute på havet. Ta en morgonpromenad ned till båtbryggan med kaffet i handen och tidningen i den andra. På vägen tillbaka till huset stannar du upp och lyssnar på fiskmåsarna i fjärran. Därefter tar du bilfärjan in till stan och är redo för morgonens första möte.

Tillsammans med Vasallen kommer vi att genomföra en ombyggnation av Marketenteriet till 10 stycken representativa bostadsrätter i olika storlekar som passar i olika skeden i livet. Nära skärgården. Nära stadens puls. Till varje bostad hör din egna parkeringsplats och möjlighet finns även till egen båtplats.

Marketenteriet utgör en byggnad som uppfördes 1909 som en del i det regementsområde som sedan mitten på 1800-talet utgjort en viktig försvarspunkt för Stockholm. Marketenteriet uppfördes 1909 efter ritningar av arkitekten Erik Josephson. Dess ursprungliga funktion var mäss för underofficerare och manskap vilket innebar att matsalarna var de centrala rummen i byggnaden. Genom åren har otal värnpliktiga och officerare ätit sina måltider just här.

Byggnaden har en arkitektonisk utformning som står i kontrast till regementsområdets strama klassicism. Istället för den rådande putsarkitekturen på kasernområdet använde Josephson sig av ett nationalromatiskt formspråk med inslag av jugend.

Projektinformation

Bostadsform: Bostadsrätter
Antal lägenheter: 10
Preliminär säljstart: Vår 2020
Arkitekt: Erik Josephson (1864-1929)
Ombyggnadsarkitekt: White Arkitekter
Anmäl intresse
Åke sundvall

Fasad mot söder

Marketenteriets södra fasad efter Josephsons ursprungliga ritningar. Inskannad ritning ur Fortifikationsverkets arkiv.

Marketenteriet 1917

Marketenteriet år 1917. Verandan var vid uppförandet öppen runt om. Källa: VFM.

Åke sundvall
Åke sundvall

Marketenteriets placering

Byggnaden ligger bokstavligen ett stenkast från Rindö hamn och vattnet.