Äganderätter med friköpt tomt i Stockholms innerstad

Äganderätter med friköpt tomt i Stockholms innerstad

Nu skapar vi innerstadens första äganderätter med friköpt tomt sedan 1929.


Åtminstone vad vi har kunnat hitta efter att ha letat bland stadens arkiv. Den senaste planen med enbostadshus i innerstaden är stadsplanen för Skinnarviksringen, antagen 15 november 1929.

– Granithusen är ett av de mest unika projekt som skapas just nu. Höga hus i all ära men ett eget hus med en friköpt tomt mitt i stan slår högre, säger Mattias Cegrell, Projektchef för detta unika projekt.

Granithusen i kvarteret Brofästet ligger på Bobergsgatan 79 i Norra Djurgårdsstaden.

– För denna unika plats samarbetar vi med Ola Andersson på Andersson & Arfwedson Arkitekter för att skapa ett hus värdigt det unika läget, fortsätter Mattias.

Tillsammans med arkitekterna har vi lagt stor omtanke att skapa ett hus som är en representativ bostad för gäster och fester och som samtidigt motsvarar de krav en familj har rätt att ställa på ett exklusivt boende. De två bostäderna är uppbyggda kring ett atrium. På entréplan ligger huvudingången med hall, kök och privat uteplats på gården. Vardagsrummet ligger en våning upp mot den gemensamma innergården och med utsikt mot Husarviken.

I de övre planen ligger tre sovrum med badrum en suit alternativt klädkammare. Ytterligare en tappa upp nås även takterrassen försedd med utekök och med utblick mot Gasverksområdet – ett nytt stadsdelscentrum. Källarplanet rymmer stora förvaringsmöjligheter eller ett chambre separé där du kan lyssna till dina tankar. Eller varför inte ett biorum? – du väljer. Här finner du också tvättstuga, teknik- och förrådsutrymmen samt en sekundär entré mot din privata parkeringplats i garaget.

Totalytan är på hela 237 kvadratmeter inklusive källare på 68. Utöver dessa ytor har du din egen trädgård på gården samt din takterrass.

Just nu pågår byggnation av stommen och till hösten kommer de två husen ut till försäljning.

– De här husen är unika på marknaden. Den som vill äga sin egen fastighet i Stockholms innerstad kommer att vilja köpa ett av dessa hus. Risken finns ju att det tar ytterligare 90 år innan nästa projekt av liknande kaliber finns tillgängliga. Köpare för unika objekt finns alltid oavsett marknadsläge, avslutar Mattias.

Läs mer om projektet här