Åke Sundvall väljer Mührer Folkar som arkitekt i Mälaräng

Åke Sundvall väljer Mührer Folkar som arkitekt i Mälaräng

I december 2021 vann vi markanvisningstävlingen i det kommande bostadsområdet Mälaräng. För att rita kvarteret har vi valt arkitekterna på Mührer Folkar för att förverkliga de cirka 80 bostäder.


Det blir ett kvarter med såväl bostäder och lokaler som ska skapas med målbilden att vara områdets mest omtyckta, helt i linje med Åke Sundvalls vision.

– Vi har valt arkitekt efter vem som är bäst lämpad för platsen. Vi gillade Mührer Folkars tänk och förslag på vad vi kan skapa, det linjerar väl med vår egen vision. Det är ett arkitektkontor med en bra mix av projekt, då de både arbetat med privata beställare och skapat fritidshus med finess och detaljrikedom men även flerbostadshus där funktion och yteffektivitet är viktigt. Vi vill skapa ett kvarter för alla och tror att den erfarenheten blir en nyckelfaktor för att lyckas, säger Tim Svalling projektchef på Åke Sundvall Byggnads AB.

Åke Sundvall bygger med visionen om att skapa stadens mest omtycka områden med vackra, funktionella och hållbara hus där människor och verksamheter kan utvecklas. Som ett led i detta byggs kvarteret enligt Svanens miljömärkning, för att rustas för en god boendemiljö och hållbara materialval.

– Vi är mycket glada över vårt nya samarbete med Åke Sundvall som har hög ambitionsnivå och en innovativ vision för kvarteret i det nya bostadsområdet Mälaräng. Vi ser fram emot att tillsammans utveckla ett nytt kvarter, med fokus på social och ekologisk hållbarhet och spännande arkitektur. Vi ser framför oss ett kvarter med tydlig identitet, utformad med stadsmässiga byggelement, säger Mia Folkar.

Mälaräng är Fokus Skärholmens nya bostadsområde, med syfte att länka samman stadsdelarna Bredäng, Mälarhöjden och Västertorp. Planen är att området ska utvecklas till en levande stadsbebyggelse med plats för cirka 1 100 lägenheter, en förskola och grundskola samt butiker och handelslokaler. Detaljplanen förväntas antas av kommunfullmäktige under 2022 och Åke Sundvalls kvarter planeras att byggstarta preliminärt under 2027.