Maja & Knekten kan vinna Årets Bygge 2021

Maja & Knekten kan vinna Årets Bygge 2021

Åke Sundvalls studentbostäder i Gubbängen, Maja & Knekten, är en av många bidrag till tävlingen om Årets Bygge 2021.


Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris som varje år delas ut av tidningen Byggindustrin. Priset går till ett enskilt byggprojekt som slutförts under föregående år och som hållit budget, haft hög arbetssäkerhet och skapat mervärde.

Maja och Knekten är ritat av Utopia Arkitekter och har på ett omsorgsfullt sätt formats för att på bästa sätt smälta in i området och få människor att trivas.

De två fristående huskropparna Maja & Knekten med betongstomme och putsade fasader – men med skilda arkitektoniska uttryck – ramar in den befintliga Knektparken i området.  Husen är noggrant planerade för att inte ”privatisera” Knektparken. För att skapa ett omtyckt och tryggt område där man vill vara oavsett om du bor i husen, tar en paus i parken eller passerar förbi. Ambitionen avspeglar sig på olika sätt. Knekten får en öppen bottenvåning med kafé och en portik som ”smitväg” genom huset mellan parken och gatan.

I söderläge vänder sig soltrappor i gradänger mot en gångväg. Mot parken har reguljära balkonger valts bort till förmån för enbart glasade fönsterdörrar. Eller om man så vill; franska balkonger.

De båda fastigheterna är även Svanenmärkta. Sammantaget tror vi att husen rimmar väl med vår ambition om att skapa stadens mest omtyckta områden.

Nytt för i år i tävlingen där det är hela 72 bidrag är att det inte blir en vinnare – utan hela sju stycken! Projekten är uppdelade i sex kategorier – Bostäder, Hotell och kontor, Infrastruktur, Industribyggnader, Samhällsfastigheter och Renovering – med en vinnare i varje kategori, samt en samlad totalvinnare. Likt tidigare år granskas alla projekt utifrån våra fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Från och med januari 2021 kommer veckovis tre finalister presenteras i varje kategori på byggindustrin.se. I mars månad hålls en digital prisutdelning där alla 18 finalister kommer att vara inbjudna.

Foto Anders Bobert