Vad är en bostadsrätt?

En bostadsrätt är, till skillnad från en hyresrätt, en bostad som du köper. Behöver man veta mer än så? Ja, det finns en del missuppfattningar om boendeformen – och några saker som är bra att ha koll på för den som ska flytta till eller redan bor i en bostadsrätt.

Publicerad: 7 February, 2025

Många svenskar bor i en bostadsrätt, och i Stockholm är det numera den vanligaste boendeformen. Internationellt sätt är den däremot unik då den bara existerar i Norden. De flesta förknippar nog en bostadsrätt med en lägenhet – men det kan även vara ett radhus, kedjehus, parhus eller en villa.

Äger en andel i bostadsrättsföreningen

När du köper en bostadsrätt så innebär det att du köper en andel i en bostadsrättsförening. En vanlig missuppfattning är att man äger sin bostad.

– Att vara bostadsrättsinnehavare innebär i stället att du har en nyttjanderätt till en viss bostad. Du har med andra ord rätt att bo i den under en obegränsad tid mot en årsavgift, en avgift som oftast betalas månadsvis, säger Tim Svalling, projektchef på Åke Sundvall.

Tim Svalling, projektchef på Åke Sundvall

Det är bostadsrättsföreningen som äger fastigheten, och bostadsrättsinnehavarna måste vara medlemmar i föreningen. Den drivs av en styrelse som är vald av medlemmarna själva.

Förutom missuppfattningen om att man får förändra precis vad som helst i sin bostad, så som att slå ut en vägg eller byta ut alla sina fönster, utan föreningens godkännande, så förekommer också motsatsen.

– En del tror felaktigt att de inte får göra några anpassningar i sin bostad. Men generellt är man som bostadsrättsinnehavare inte särskilt begränsad av föreningen, och man har också möjlighet att påverka sitt boende och närmiljö genom att själv vara aktiv i föreningen.

Vad har du för skyldigheter och möjligheter som bostadsrättsinnehavare?

– Du ska betala din avgift och följa föreningens stadgar. När det gäller möjligheter så har du i jämförelse med i en hyresrätt mycket större friheter att förändra din bostad – du kan exempelvis byta ut köksluckor eller måla om vardagsrummet precis som du vill. Men vid vissa större renoveringar, som exempelvis berör avloppsrör eller ventilation och som påverkar andra, behöver du ha föreningens godkännande först.

Alla medlemmar ska behandlas lika

Likhetsprincipen, det vill säga att alla medlemmar ska behandlas lika, är en av grundprinciperna i en bostadsrättsförening. Syftet är att förhindra att styrelsen ska särbehandla eller missgynna någon, och det är en viktig grund för att fastigheten ska vara ett bra boende för alla medlemmar.

– Det finns undantag där föreningen får frångå likhetsprincipen om de kan visa att det är sakligt motiverat. Ett exempel kan vara en förening som beslutar att renovera den gemensamma tvättstugan. Samtliga medlemmar kan då genom månadsavgiften behöva vara med och betala för investeringen – oavsett om de kommer nyttja tvättstugan eller inte, berättar Tim Svalling.

 

Skillnaden mellan äkta och oäkta förening

En bostadsrättförening definieras som äkta om minst 60 procent av fastighetens intäkter kommer från bostadsinnehavare. Det vill säga att hyreslokaler eller hyreslägenheter inte får utgöra mer än 40 procent av intäkterna. Skattemässigt är det mer förmånligt om föreningen klassas som äkta, och som medlem betalar man en lägre vinstskatt och kan även få uppskov på vinsten vid en försäljning.

En oäkta förening har alltså en större andel hyreslokaler eller hyreslägenheter i fastigheten. Det innebär en högre risk för föreningen då vissa intäkter riskerar att utebli om en hyresgäst säger upp sitt avtal.

 

Vad finns det för för- och nackdelar med en oäkta förening?

– En nackdel är att det kan vara svårare att få bolån från vissa banker då deras krav kan se annorlunda ut om föreningen är oäkta. Det kan i sin tur exempelvis innebära att färre spekulanter kommer till en visning av den anledningen. Men det behöver inte vara så – vissa centrala lägenheter kan exempelvis visa banken att man har trygga hyresgäster och en mycket låg vakansgrad. En annan fördel är att man som bostadsrättsinnehavare i en oäkta förening kan ha en lägre månadsavgift.

 

Nya bostadsrätter i Bruket

Under hösten togs det första spadtaget till Bruket – ett hus i Åke Sundvalls nya bostadsområde Klockelund. Området ligger ett stenkast från Farsta centrum, intill vackra Drevviken.

I Bruket bygger vi 42 Svanenmärkta bostadsrätter, allt från 2:or till 4:or, med planerad inflytt 2026. Bara 20 minuter från city bor man här i ett naturskönt område nära en egen strand och fina promenadstråk. Låter det intressant? Säljstart är nu i februari så gå in och läs mer och anmäl ditt intresse på vår webb.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.