Miljö och hållbarhet

Vår vision är att skapa stadens mest omtyckta områden. Vackra, funktionella och hållbara boenden där människor kan leva och trivas i friska miljöer. Detta kräver ambitioner på kvalitet, miljö och arbetsmiljö.

Hur vi jobbar med miljö och hållbarhet

På Åke Sundvall är omtanken om staden och de boende i husen alltid i fokus. Vi har därför valt att från 2020 certifiera alla våra egenproducerade hus enligt miljömärkningen Svanen. Det innebär att Svanen kontrollerar bygget ur ett livscykelperspektiv – kort och gott granskar de våra val av byggmaterial, energianvändning under byggets gång och husets energieffektivitet, våra arbetsprocesser samt boendemiljön för de som flyttar in i huset.


Att bygga enligt Svanens miljökrav är även bra för din plånbok

Vi bygger enligt Svanens miljökrav, vilket innebär att Svanen kontrollerar bygget ur ett livscykelperspektiv och granskar våra val av byggmaterial, husets energieffektivitet, våra arbetsprocesser samt boendemiljön för dig som flyttar in i kvarteret. Detta innebär en rad fördelar ur både klimat- och hälsosynpunkt – men också när du ska teckna ett bolån.

För att uppmuntra fler att välja ett klimatsmart boende erbjuder de flesta banker ett så kallat grönt bolån. Ett grönt lån innebär en ränterabatt till låntagare som köpt bostäder som uppfyller kraven för gröna bolån. Kraven skiljer sig mellan olika banker, men gemensamt för de största aktörerna är att en energieffektiv bostad räknas som grön. Ytterligare en del banker nöjer sig inte med energiprestanda utan kräver en Svanenmärkning. Med andra ord har du som köper en bostad av oss stor chans att uppfylla kriterierna för ett grönt lån.

I praktiken – vad betyder det att ett hus är Svanenmärkt?

Val av miljövänligt och giftfritt byggmaterial

Vi väljer enbart byggvaror som godkända enligt Svanens tuffa miljökrav. Det innebär att allt material, exempelvis . Dessutom är det trä vi använder spårbart och kommer enbart från FSC-godkända skogar.

Energianvändning och byggprocessen

För att få en byggnad Svanenmärkt krävs det att huset byggs med största omsorg och noggrannhet kring energieffektivitet. Exempel på det kan vara att enbart montera energieffektiva vattenblandare, installera vitvaror med låg energiförbrukning och lägga stor omsorg vid isoleringen av huset för att så lite energi som möjligt ska gå åt till uppvärmning under kalla vinterdagar. Under uppförandet av huset kontrollerar Svanen att vi har en god process och att inga byggvaror kommer till skada i onödan och att vi sorterar byggavfallet noggrant.

Den gröna boendemiljön

För dig som funderar på, eller redan köpt, ett Svanenmärkt boende innebär det en bostad som har låg energianvändning genom miljömedvetna val av vitvaror och blandare, genom den goda isoleringen mot såväl kyla som ljud, gott om plats för återvinning och med nära till eget miljörum, extra utrymme för cyklar och miljöeffektiva fordon som elbilar. Du får dessutom ett boende som är planerat att hålla för lång tid framöver och vara trivsamt för dig som bor där. För den som köper en miljöklassad bostad erbjuder de flesta banker dessutom ett förmånligare bolån, ett så kallat grönt lån.

Vanliga frågor