Svanenmärkta hus – vad innebär det?

Att bygga hållbara bostäder med omtanke om både miljö och människors hälsa har länge varit självklart för oss. Förra året utsåg vi vårt första Svanenprojekt Maja & Knekten i Gubbängen – cirka 100 studentbostäder som uppfyller Svanens högt ställda krav. Men vad innebär Svanenmärkningen i praktiken? Vi har pratat med Linda Carnby, handläggare på Svanen, för att reda ut.

Publicerad: 19 July, 2019
Linda Carnby

Linda Carnby, handläggare på Svanen

Vad innebär det att ett hus är Svanenmärkt?

– En Svanenmärkt byggnad kontrolleras noggrant för att det ska vara tryggt för dig att bo i. Man tar ett helhetsgrepp på både byggprocessen och själva byggnaden och granskar byggprodukter, material och kemiska produkter ­– från det trä som används i takstolarna till spacklet i badrummet. Byggnaden ska också leva upp till tuffa krav på låg energianvändning.

Varför är det bra för mig som boende?

– Bor du i ett Svanenmärkt hus kan du lita på att du får en säker boendemiljö med låga emissioner av miljö- och hälsofarliga ämnen och lägre energianvändning. Det är även säkerställt att det är byggt fuktsäkert, har god ventilation och ett bra dagsljus. Väljer du att bo Svanenmärkt har du även möjlighet att ta fördelaktiga gröna bolån.

Vilka fördelar finns det att bygga Svanenmärkt?

– Det ger byggföretaget en chans att ställa om mot ett mer hållbart sätt att bygga bostäder på, samtidigt som kunderna får ett kvitto på att huset är byggt under kontrollerade former med omtanke om både människa och miljö. Den som bygger Svanenmärkt får en partner i sitt hållbarhetsarbete och har möjlighet att bolla idéer och utveckling med oss. Dessutom ger en miljöanpassad produktion och produkt ett bättre utgångläge inför framtida miljökrav från myndigheter.

Finns det några utmaningar?

– Det är en utmaning att ha styrbarhet på de material som byggs in samt att se till att alla använder de rutiner som finns. Alla som ansöker om en Svanenlicens måste därför sätta ihop en lista med de byggmaterial, byggvaror och kemiska produkter som de ska använda i byggprojektet. Listan kommer sedan att granskas och måste godkännas av Svanen innan det första spadtaget kan tas.

Sammanfattningsvis – varför behövs Svanen?

– Som ett välkänt, trovärdigt och respekterat miljömärke blir Svanen ett kvitto på att byggnaden är en bra produkt. Kunderna kan förlita sig på att en utomstående oberoende part ställer tuffa krav och kontrollerar hela byggprocessen. Resultatet blir en byggnad där människor får en sund inomhusmiljö, och där påverkan på miljön blir så liten som möjlig.

Här hittar du alla våra nyproducerade bostäder.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.