“Det är viktigt att föregå med gott exempel”

Med ett engagemang för hållbarhet och kvalitet i fokus har Åke Sundvall tillsammans med IKEA Stockholm tagit fram inredningskonceptet Conscious Living – ett koncept som, precis som namnet antyder, går ut på att få människor att leva mer hållbart med hjälp av medvetna val.

Publicerad: 5 November, 2019

Donatella Vespertini, företagsinredare på IKEA Barkarby

Idén till konceptet föddes då Åke Sundvall hörde av sig till IKEA med en förfrågan om att skapa ett nyckelfärdigt och prisvärt inredningskoncept till en av lägenheterna i Brf Agnes i Fruängen. Uppgiften för IKEA var att hitta en stilfull inredning på liten yta med stort hållbarhetsfokus.

– Det var självklart för oss att skapa ett koncept med just cirkularitet och hållbarhet i fokus – något som både ser bra ut och som känns bra genom hela produktionsprocessen, förklarar Caroline Åkerlund, marknadsföringsspecialist på IKEA Barkarby.

Utöver inredningskonceptet Conscious Living har IKEA satt upp ambitiösa hållbarhetsmål för framtiden. Redan år 2030 ska allt som säljs på IKEA vara designat för cirkularitet, vilket kan innebära allt från att ta vara på spillmaterial från tillverkningen av produkter för att tillverka nya, till att skapa produkter som kan vårdas, återbrukas eller få helt nya användningsområden. Ett förhållningssätt som märks i det nya inredningskonceptet, säger Donatella Vespertini, företagsinredare på IKEA Barkarby.

– Produkterna i det nyckelfärdiga konceptet har tillverkats av material som är återvunnet eller förnyelsebart. Vi har bland annat valt mattor som är tillverkade av material från gamla PET-flaskor eller spillbitar från vår tillverkning av påslakan, säger hon och fortsätter:

– Som ledande i branschen är det viktigt att föregå med gott exempel. Vi hoppas givetvis att vårt engagemang inspirerar våra branschkollegor till att arbeta mer hållbart. Det krävs att vi strävar åt samma håll för att vi tillsammans ska kunna minimera klimatförändringarna, förklarar Donatella.

Genom ett nära samarbete med Åke Sundvall skapades inredningskonceptet Conscious Living för att på olika sätt bidra till en mer hållbar konsumtion av inredning.

– Samarbetet med Åke Sundvall har varit inspirerande och oerhört tacksamt från båda parter. Tillsammans har vi noga diskuterat vilka produkter som passar Agnes och samtidigt lyckats komma närmare våra kunder då vi arbetat i en miljö där människor faktiskt ska leva och bo, avslutar hon.

Mer om samarbetet och konceptet här: https://akesundvall.se/om-ake-sundvall/aktuellt/ake-sundvall-och-ikea-skapar-nytt-inredningskoncept/

Mer om Brf Agnes här: https://akesundvall.se/bostader/kvarter/agnes/

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.