Så städar du miljövänligt – 5 tips

Städning ska vara enkelt, giftfritt och billigt. Vi säger ajöss till dyra rengöringsmedel med onödiga kemikalier och fixar rent hemma med helt vanliga skafferiprodukter som ättika, bikarbonat och citron. Låt dig inspireras av 5 hållbara rengöringstips.

Publicerad: 16 March, 2021

Mirakelmedlet ättika

Glöm starka kemikalier och dyra rengöringsmedel. Ättika fungerar till i princip allt! Det enda du behöver är en vanlig sprejflaska med vatten, diskmedel och en skvätt ättika för att göra rent allt från glas och kakel till utemöbler och smutsiga altaner. Ättika fungerar dessutom utmärkt för att bli av med dålig lukt i till exempel kylskåp. Häll ättika i en liten skål, ställ in den i kylen och låt den stå och dra åt sig lukterna i ungefär en dag.

Bikarbonat till kakelfogarna

Har de vita fräscha kakelfogarna blivit trist gråa? Misströsta inte, med bikarbonat och vatten löser du ingrodd smuts både enkelt och klimatsmart. Blanda ihop en smet av bikarbonat och hett vatten och applicera den på kakelfogarna. Låt verka i 15 minuter och använd sedan en gammal tandborste för att skrubba fogarna. Torka rent med trasa och vatten – vips är fogarna som nya igen!

Såpa för ugnsrengöring

Att rengöra ugnen kräver rejäla produkter – men det behöver inte betyda starka kemikalier. Helt vanlig såpa funkar precis lika bra! Såpa är en naturlig produkt som är basisk och därmed lämpar sig till rengöring av fett och sot. Gör så här: Blanda tre delar såpa med sju delar vatten, spraya generöst i ugnen låt det verka i 20 minuter på 100 grader. Under tiden ugnen värms upp går såpan in på djupet och löser upp smutsen. Sedan är det bara att skrubba och torka rent med en våt trasa.

Rengör mikron med citron

Dags att göra mikron skinande ren? Det fixar du enkelt genom att hacka upp en citron, lägga i en skål med vatten och köra mikrovågsugnen tills fönstret är täckt av ånga. Låt skålen stå kvar inne i mikron en kvart innan du öppnar. När du sedan torkar ur kommer smutsen ge vika lekande lätt. Citronens blekande och rengörande egenskaper lämpar sig också bra till att rengöra till exempel skärbrädor och för att ta bort fula kalkavlagringar på kakelplattor. Dessutom får man ju en otrolig doft på köpet!

Putsa fönster med vinäger

Vinäger piffar inte bara till salladsdressingen – det kan också användas för att få skinande rena fönster. Genom att blanda lika delar vatten och vinäger blir fönstren inte bara rena, du slipper också fula ränder. För en fräsch doft – tillsätt några droppar citron. Du kan också använda blandningen för att rengöra exempelvis glasbord.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.