Rensa enligt KonMari-metoden

Ska du flytta till nytt boende, möblera om hemma eller bara ta dig an den årliga höstrensningen? Oavsett hur du städar kan du ta hjälp av Marie Kondos revolutionerande städstrategi KonMari-metoden. Nedan listar vi våra favorittips från metoden som har tagit hela världen med storm.

Publicerad: 13 September, 2019

Sortera i kategorier

De flesta storstädar sitt hem rum för rum – de börjar med köket, fortsätter med vardagsrummet och tar sedan resten av rummen. Enligt KonMari-metoden bör du istället sortera i kategorier för att slippa rensa ut samma sak flera gånger om. Börja med kläder, fortsätt med böcker och arbeta dig därefter igenom kategori efter kategori. Att börja med just kläder är smart då kläder är den kategori som gör oss minst sentimentala – vilket gör att du kan få upp ett tempo i utrensningen.

Spara det som ger glädje!

Enligt KonMari-metoden ska du spara det som gör dig glad, istället för det som du tror är mest användbart. Målet är dock inte att slänga så mycket som möjligt, snarare att ändra tankesätt för att se saker med nya ögon – för att till slut enbart omge oss med föremål som skänker glädje.

Låt nostalgin vänta

Storstädning kan lätt bli nostalgiskt. Det är inte ovanligt att man sätter sig och går igenom gamla foton, brev och dylikt som påminner om gamla minnen. Detta är dock helt fel metod om du frågar Marie Kondo. Låt nostalgin vänta och sortera istället dina saker effektivt. Hittar du ändå något du vill ge extra uppmärksamhet? Lägg det åt sidan och ta upp det igen när du färdig. Om du väntar med belöningen till efteråt blir du nämligen mer effektiv.

Rensa först – organisera sedan

Enligt KonMari-metoden är tempot a och o. Det är viktigt att hålla tempot uppe för att inte riskera att tröttna, ge upp eller fastna med specifika ting. För bästa resultat bör du därför samla dina saker på ett ställe och undvika att sprida ut över hemmet. Först när du är helt klar med utrensningen kan du börja köpa förvaringslösningar – gärna flera små lådor inuti en stor för bättre överblick.

Organisera dina ägodelar med respekt

Oavsett om du bor enligt compact living eller med mycket rymd finns det förvaringslösningar som passar. Enligt KonMari-metoden är det viktigt att var sak får sin plats. Undvik att pressa in saker i för små utrymmen och köp inte mer kläder än du har utrymme för. Behandla dina saker med respekt, helt enkelt.

 

Relaterad läsning:

Städa miljövänligt – 5 hållbara tips

Sju enkla steg till en mer hållbar livsstil

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.