Gör en utflykt till Vårbergstoppens stadspark – en oas för alla åldrar

Jätterutschbana, maffiga kojklot, mysiga picknick- och grillmiljöer, fågelskådning, cirkus och parkteater. Har du vägarna förbi Vårberg får du inte missa stadsparken på Vårbergstoppen med upplevelser och aktiviteter för alla åldrar. Följ med på en rundtur i parken!

Publicerad: 15 June, 2021

Stockholm växer och Vårberg är en plats som staden satsar stort på. Förutom att Vårberg ska förnyas med hundratals nya bostäder har en ny stadspark tagit plats uppe på Vårbergstoppen – precis intill vårt kommande bostadskvarter Kasvakten.

Parken har tre delar. I Sagoskogen inspireras det till lek för de mindre barnen med stora kojklot i trä att leka i, trollmors guldgryta, skogskök samt en liten vattenpost. Träkloten som är specialframtagna är svarvade av linoljekokt kärnvirke av svensk furu på ett traditionellt beprövat sätt hos ett lokalt hantverksföretag i Stockholm. Detta för att träkloten skall hålla så lång tid som möjligt och tillverkas på ett miljövänligt sätt med naturliga råvaror.

Äventyret är en stor och spännande lekyta för större barn – och vuxna med barnasinnet i behåll. Här finns en cirka 20 meter lång tubrutschbana, trappor och avsatser i trä med klätter- och liggnät och kronan på verket: Solägget, det orangefärgade stora metallklotet döpt efter Elsa Beskows barnbok. På samma gång en vacker installation som en häftig miljö att leka i.

Upplevelsen tar det övergripande greppet över topparna, amfiteatern och det stora landskapet. På norra toppen finns en utsiktsplats för fågelskådning, samt sittplatser med möjlighet att grilla. På södra toppen (Vikingaberget) finns även här sittplatser och grillar men också ett utsiktstorn och ett gömsle för fågelskådare. Här finns också en stor yta kallad ”Grytan”, där tanken är att man ska ha föreställningar av parkteatern, konserter, cirkus och valborgsfirande.

Vårbergstoppen har länge varit ett populärt utflyktsmål för ornitologer eftersom det finns många olika fågelarter i området och fågelupplevelserna förändras beroende på årstiden. Här kan man under året skåda allt från ringtrast, blåhake och sidensvans till havsörn, duvhök och sparvhök. Över 70 fågelholkar har satts upp med hjälp från Stockholms Ornitologiska Förening, och är anpassade för olika arter som till exempel mes, stare, flugsnappare, men också större fåglar som tornfalk och kattuggla.

Läs mer om Vårbergstoppens stadspark här.

Läs mer om Kasvakten – vårt kommande kvarter med 300 nya bostäder här.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.