Odla på balkongen – 5 lättodlade grönsaker

Du behöver inte en stor trädgård eller överdrivet gröna fingrar för att odla grönsaker. Balkongen erbjuder en ombonad, skyddad miljö som lämpar sig perfekt för odling av många ätbara läckerheter. Vi tipsar om fem lättodlade grönsaker att njuta av i sommar.

Publicerad: 20 May, 2021

Tomat

Tänk dig doften av solvarma tomater – och lyxen att kunna skörda direkt från planta till bord. För balkongodling är det bäst att välja busktomater, ampeltomater eller körsbärstomater som inte blir fullt så höga, och därmed sköra, som vanliga tomater. Tomater kräver mycket vatten och du ser tydligt om plantan behöver mer om den börjar hänga. Ett tips är att plantera i rejäla krukor så att jorden inte torkar ut lika snabbt och ha fyllda vattenkannor stående så att vattnet är ljummet – tomater gillar inte iskallt kranvatten.

Sockerärtor

Ärtor är tacksamt att odla eftersom de ger en snabb skörd och växer bra oavsett vilken sorts jord du använder. Sockerärter kräver ingenting särskilt för att må bra, förutom vatten och lite extra näring någon gång då de börjat växa till sig. Det enda du behöver tänka på att stötta upp plantan med en pinne eller liknande som den kan klättra på. Ärtor måste skördas hela tiden för att fortsätta bilda nya blommor, vilka i sin tur ger fler ärtor. Ju mer du skördar, desto mer får du helt enkelt!

Sallat

Att ha tillgång till härlig egenodlad sallad kräver varken några större insatser eller utrymmen som trädgårdsland eller pallkrage. Krukor fungerar alldeles utmärkt för såväl rucola som plocksallat och även för flera andra salladssorter. Det blir även enkelt att flytta salladen och ställa den vindskyddat och i halvskugga de allra hetaste sommardagarna. Att blanda olika färgglada sallatsorter är inte bara vackert för ögat, det är också ljuvligt för smaklökarna med pinfärska bladgrönsaker till måltiderna sommaren igenom. Du kan nämligen få din egenodlade sallad att växa upp om och om igen i samma kruka, hela sommaren.

Morot

Lyxen med späda, söta morötter att bara dra upp ur jorden och äta som snacks eller använda i all slags matlagning! Inget slår smaken av egenodlade morötter – dessutom är det lättodlat. Morötter som odlas i kruka kan ge fin skörd och är särskilt tacksamt för dig som odlar på balkong eller väldigt små utrymmen. Välj en sort som lämpar sig för just krukodling – exempelvis små runda eller korta och cylinderformade morötter. Krukan ska vara cirka 40 centimeter djup. Använd en grönsaksjord och sätt fröna med cirka fem centimeters mellanrum och en centimeters djup. Vattna och lägg gärna en skyddsväv över krukan till en början.

Chili

Med kärlek, vatten och näring är det lätt att lyckas med chili. Den heta frukten trivs i varma och skyddade lägen och är därför idealisk att odla på balkongen i kruka som är lätt att flytta in och ut. Det finns många sorter att välja på och varierar i både styrka och färg – välj efter smak och utseende. Chili är nämligen inte bara god, utan även fin att dekorera balkongen med. Redan i januari bör man börja förså inomhus, men misströsta inte om du inte hunnit med. Chili- och paprikaplantor finns att köpa i trädgårdsbutikerna.

Relaterad läsning:

Så får du dina växter på uteplatsen att överleva semestern – 5 tips

Köpt lägenhet med balkong? Vi har tipsen för att göra den till ett mysigt uterum

 

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.