Spara el och sänk din elräkning med våra tips

Känner du dig orolig för kommande elpriser? Det finns många, enkla och snabba justeringar som går att göra hemma för att sänka elförbrukningen, och således din elräkning, redan idag. Visste du exempelvis att en grads skillnad i inomhustemperatur minskar uppvärmningskostnaden i hemmet med cirka fem procent?

Publicerad: 6 October, 2022

Här kommer listan du behöver för att sänka din elförbrukning och få en minskad elräkning, oavsett om du bor i en ytsmart lägenhet eller stor villa.

Energieffektiva åtgärder du kan börja med redan idag:

Spara el i köket:

Se över temperaturen i ditt kylskåp och frys. Normalt bör en kyl ligga runt +5 grader och frysen hålla
-18 grader. Varje ökad grad ger cirka fem procents ökad energianvändning.

Frosta av din frys med jämna mellanrum för att spara energi, vanligtvis bör man göra detta cirka två gånger per år.

Använd vattenkokare i stället för kastrull och spis för att koka upp vatten, det är energieffektivare.

Att byta ut kranar mot snålspolande varianter är ett bra sätt för att snabbt kapa onödig energi och elkostnader.

Se över packningar så att kranarna inte står och droppar – det kan sparar tusenlappar.

Kör fulla diskmaskiner, det är faktiskt mer energieffektivt än handdisk under rinnande vatten (om du diskar motsvarande mängd).

Belysning och apparater:

Byt ut gamla glödlampor till LED-lampor, och släck ljuset i de rum du inte vistas i för tillfället.

Säkerställ att apparater som inte används (datorer och tv osv) är avstängda och inte bara satta i standby-läge.

Värmekostnaden:

Det är trist att frysa när man är hemma! Men visste du att bara en grads skillnad faktiskt minskar uppvärmningskostnaden i ditt hem med fem procent? Att sänka inomhustemperaturen (med en grad) är således en väldigt effektiv åtgärd för minskad elräkning.

För en effektiv uppvärmning inomhus behöver luften cirkulera i rummet, därför bör du flytta undan stora möbler och/eller tunga tyger i form av gardiner om de täcker dina element.

Badrummet och tvätten:

Effektivisera duschen – genom att duscha kortare tid kan du spara mycket. En dusch om tre minuter förbrukar i snitt 36 liter vatten medan en tio minuter lång dusch förbrukar 120 liter.

Att sänka temperaturen på tvättmaskinen från 60 till 40 grader sparar också energi, liksom att lufttorka tvätten i stället för att köra en torktumlare. Det är dessutom mer skonsamt för textilierna och gör således att de håller längre.

Elda inte för kråkorna! Stäng av golvvärme och handdukstork när du är på semester. Är du borta i flera dagar kan du också sänka inomhustemperaturen och höja den när du kommer hem igen.

Att byta ut kranar och duschmunstycken mot snålspolande varianter är ett bra sätt för att snabbt kapa onödig energi och elkostnader. Det kan också vara idé att se över packningarna till dina kranar om de droppar, där finns tusenlappar att spara över tid.

Renderad bild över ett badrum

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.