”Det kommer bli en mysig kvarterskänsla”

Tryggt, socialt och naturnära. Så beskriver Tim Svalling, projektchef på Åke Sundvall, Kasvakten i Vårberg. Ett kvarter med 300 Svanenmärkta lägenheter mitt i naturen – med nya stadsparken på leklängds avstånd och storstaden några tunnelbanestationer bort.

Publicerad: 7 July, 2021
Projektchef Tim Svalling

Tim Svalling, projektchef på Åke Sundvall

Precis intill den nya stadsparken på Vårbergstoppen växer Kasvakten fram – ett kvarter med 300 lägenheter, med Vårbergsvägen på ena sidan och skog och öppna landskap på andra.

– Det som kännetecknar Kasvakten är att det är väldigt naturnära och inbäddat i grönska, något som är ganska unikt inom Stockholms tunnelbanelinje. Kvarteret ligger precis nedanför Vårbergstoppen och Vikingaberget, och i mitten kommer den allmänna naturkullen att bevaras och omgärdas av lummiga bostadsgårdar närmast husen. Dessutom finns tunnelbana och service endast cirka 700 meter bort, säger Tim Svalling.

Kasvakten – ett Svanenmärkt kvarter

I Kasvakten går hållbarheten som en röd tråd. Här finns cykelverkstad och bilpool, dessutom är kvarteret Svanenmärkt vilket betyder högt ställda krav på allt från material och ventilation till ljusinsläpp och energiförbrukning. Som boende kan man vara trygg med att man lever i en sund inomhusmiljö där påverkan på miljön blir så liten som möjlig ­– men också att boendet har utformats utifrån social hållbarhet, berättar Tim.

– Social hållbarhet är en stor och viktig del i det här projektet. Man ska kunna umgås ute, i stora sällskap om så önskas, och tanken med gården är att den ska bli en naturlig mötesplats. Här kommer det finnas trädäck, pergola och gräsytor med möjlighet att fika, grilla och vara tillsammans. Det kommer bli en mysig kvarterskänsla.

Ny stadspark på Vårbergstoppen

Stockholm växer och Vårberg är en plats som staden satsar stort på. Förutom att Vårberg ska förnyas med hundratals nya bostäder har en ny stadspark tagit plats uppe på Vårbergstoppen – precis intill Kasvakten.

– Bara cirka sextio meter från Kasvakten har en ny stadspark anlagts med otroliga miljöer och aktiviteter för såväl små som stora barn – dessutom finns här utegym, fågelskådningsplatser, grillplatser och mycket mer. Det är verkligen en superfin, grön park som faktiskt har blivit nominerad till Årets Stockholmsbyggnad, säger Tim och fortsätter:

– Stora, fina park- och naturområden ihop med stadens satsning på nyproduktion, utveckling av ny skola och barnomsorg samt satsningar på sport och aktiviteter gör Vårberg till en trygg, attraktiv och framtidssäker plats.

Relaterad läsning: Gör en utflykt till Vårbergstoppens stadspark


Hur skulle du beskriva lägenheterna?

– Välplanerade, yteffektiva och bekväma bostäder som tar vara på varje kvadratmeter på ett genomtänkt sätt. Här får man precis det man behöver, varken mer eller mindre, vilket skapar prisvärda boenden. Smart förvaring, öppen planlösning med kök och vardagsrum, stor och ljus tvättstuga i huset – dessutom har en del av lägenheterna balkong mot gård eller uteplats.

Kvarteret formar sig som ett L kring gården och skapar en omslutande och skyddad känsla med naturen inpå knuten, berättar Tim.

– För oss har det varit viktigt att få till kvarterskänslan – det småskaliga – i detta stora kvarter med 300 lägenheter. Vi har bevarat naturkänslan och förstärkt den med mycket växtlighet för att skapa lummiga bostadsgårdar. Kvarteret består av två fastigheter, och för att komma ifrån klosskänslan har vi jobbat med olika färgskalor och höjdskillnader på husen. Tanken är att det både ska vara trevligt att titta på och leva kring. Jag tycker att vi har lyckats skapa en dynamik i kvarteret som verkligen inbjuder till gemenskap och sammanhållning.

Läs mer och anmäl intresse till Kasvakten här.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.