”Vi skapar framtidens områden tillsammans med staden”

Åke Sundvall har en tydlig ambition om att skapa stadens mest omtyckta områden. Kvarter med vackra, funktionella och hållbara hus där människor och verksamheter kan växa och utvecklas. Vi har pratat med Johan Lins, vice vd och affärsområdeschef Projektutveckling, om strategin och tankarna bakom visionen.

Publicerad: 14 August, 2019

Johan Lins, vice vd och affärsområdeschef Projektutveckling

Att skapa stadens mest omtyckta områden ­– vad betyder det rent konkret?

– Det betyder att vi inte bara arbetar med enskilda bostadsprojekt utan lägger även stor vikt på hur kvarteren där husen ska växa fram fungerar och upplevs i staden. Det är viktigt att hela området känns trivsamt och tryggt – inte bara just den adress där vi bygger. Att bidra till att skapa stadens mest omtyckta områden där människor kan trivas och utvecklas är viktigt både för oss som byggmästare, för de som bor i våra hus och för de som bedriver verksamhet i de lokaler som vi är med och skapar.

Vilka kriterier utgår ni ifrån?

– Det är vanskligt att säga att det finns särskilda kriterier, varje plats är unik och vi måste tänka nytt för varje projekt vi drar igång. Men en sak är trots allt ständigt i fokus: det trygga mötet. Drivkraften att skapa stadens mest omtyckta områden är viktig eftersom staden är rummet mellan husen. Det är där människor möts – och det är i möten mellan människor som livet sker.

Hur går ni till väga när ni tar fram ett projekt?

– Vi samarbetar med kompetenta arkitekter och försöker arbeta så nära kommunens tjänstemän som möjligt då vi ju skapar framtidens områden tillsammans med staden. Vi är ödmjuka inför det faktum att det är en lång process att utveckla ett kvarter, därför är det viktigt att planerna som tas fram är hållbara över tiden.

Vilka utmaningar finns det längs vägen?

– När man vill vara med och skapa något riktigt bra finns det alltid utmaningar som man behöver hantera – det kan vara allt från trafik, buller och luftkvalitet till byggteknik, opinion och politiska önskemål. Nyckeln är lyhördhet. Att lyssna in och i detalj kartlägga vad det är staden vill ha och behöver utifrån varje plats unika förutsättningar är a och o. Dessutom tror jag att det är viktigt att ha en positiv inställning och se möjligheterna i varje utmaning.

Exempel på ett projekt som bidrar till att skapa just stadens mest omtyckta områden?

– Tensta Torn är ett projekt som vi har fått väldigt mycket positiv feedback för och som vann Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris 2018. Juryn kallade projektet ”årets djärvaste, smartaste och mest meningsfulla höghus” och skriver i motiveringen att vi visat på hur ett initiativ från byggbranschen utvecklar ett helt samhälle. Det gjorde oss väldigt glada och stolta!

 

Här hittar du alla våra kvarter!

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.