Att jobba på Åke Sundvall med Michael Roast

Michael Roast började som LIA-praktikant på Åke Sundvall för drygt fyra år sedan, och har sedan dess arbetat som produktionsledare och nu på Inköp- och Kalkyl. Han är dessutom vår Svanenexpert! Att få möjlighet att utvecklas inom företaget och den variationsrikedom det medför är det han tycker har varit roligast med att jobba på Åke Sundvall hittills.

Publicerad: 23 April, 2024
Michael Roast - Jobba på Åke Sundvall

Hej Michael! Du har jobbat inom flera olika roller på Åke Sundvall sedan 2019 då du började att arbeta på familjeföretaget. Vill du börja med att berätta lite om din nuvarande roll?

Absolut. För drygt ett år sedan började jag att arbeta med inköp och kalkylarbete. Det jag gör då är att köpa in underentreprenörer till de olika kvarter som vi bygger. Det kan vara arkitekter, konsulter, snickare, målare, plattsättare etc. Alla de tjänster vi köper in för att bygga våra hus.

Vad var det med den här tjänsten som lockade?

Jag gillar att gå igenom handlingar och sätta ihop underlag, är lite nördig på det sättet. Det är roligt att lyckas få till en affär som är gynnsam för både oss och för entreprenören. Det finns alltid en budget att förhålla sig till för att skapa genomförbarhet i ett projekt och där blir min uppgift att skapa avtal som gör att vi klarar taket för vad huset kan kosta.

För drygt två år sedan såg Åke Sundvall ett behov av att utöka inköpsavdelningen och la ut en annons externt. Jag blev intresserad och tänkte att det där kunde nog vara något för mig framåt. Jag sökte tjänsten, och fick den! Men det tog ytterligare ett år innan jag började, då jag var mitt i ett bostadsprojekt som vi skulle färdigställa innan jag kunde byta tjänst.

Hur har din karriär inom Åke Sundvall sett ut?

Jag har jobbat i byggbranschen i 15 år, till en början som plattsättare. Efter ett tag började jag fundera på om jag ville göra något annat och sökte då en utbildning som arbetsledare inom byggproduktion på en yrkeshögskola. En del av utbildningen är praktik och jag sökte mig då till Åke Sundvall.

Mitt första kvarter var Maja och Knekten i Gubbängen, där Åke Sundvall höll på att bygga 97 studentbostäder som de både utvecklat själva och skulle ha kvar i sin förvaltning efter färdigställande.

Jag praktiserade först i tre månader, och sedan fick jag möjlighet att sommarjobba som arbetsledare. Nästan direkt fick jag frågan om att börja på heltid. Under resten av min studietid jobbade jag deltid för Åke Sundvall, för att så småningom gå över på heltid som produktionsledare. Sedan dess har jag hunnit vara med i två olika kvarter, varav det största var Panorama i Bredäng som färdigställdes under 2023.

Maja och Knekten

Kvarteret Maja och Knekten i Gubbängen.

Panorama, Bredäng

Kvarter Panorama i Bredäng.

Vad har varit roligast hittills?

Att mitt arbete är väldigt variationsrikt. Som produktionsledare får man göra allt möjligt. Jag är med från början av ett bygge på kontoret med förberedelser och projektering, för att sedan komma ut och göra allt det vi har planerat för. Med Panorama som exempel var vi ute och tittade på platsen, som då bara var ett litet skogsbryn. Idag står det istället tre punkthus på platsen – bara några år senare! Att vara med från start till mål på det sättet och se det vi skapar växa fram har varit roligast.

Hur skulle du beskriva kulturen på Åke Sundvall?

Vi har väldigt kul ihop. Det finns många olika kompetenser och även om vi jobbar på helt olika avdelningar så kan vi hjälpa varandra, vilket är väldigt lärorikt. Det är en salig blandning av olika människor på Åke Sundvall, och alla känns som att de trivs.

Om du skulle blicka mot framtiden – vad ser du framför dig då?

Vi kommer att slå ihop vår kalkyl- och inköpsavdelning med projektering. Att då kunna vara med att sköta projektering och lära sig den biten känns utvecklande.

Projektering är när vi tar fram lösningar tillsammans med arkitekter och installatörer för hur vi vill bygga och vilka eventuella problem som kan finnas. Att hitta både ekonomiska och byggproduktionsmässiga lösningar. Det är mycket analysarbete. Då är det viktigt att ha mycket erfarenhet för att kunna se de här bitarna, och en fördel att ha jobbat på olika avdelningar.

Jag kan varmt rekommendera alla som är nyfikna att söka sig till Åke Sundvall. Som medarbetare blir man väl omhändertagen och det finns alla möjligheter att byta tjänst om man vill prova andra delar av byggprocessen. Möjligheten att utvecklas inom företaget är något jag gillar skarpt.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.