Möt Ellen, som är en av deltagarna i Åke Sundvalls traineeprogram

I våras kickade Åke Sundvall igång ett skräddarsytt traineeprogram som riktar sig mot studenter inom byggrelaterade utbildningar, med målet att fånga upp de bästa talangerna och forma framtidens byggbransch. Möt Ellen, som under sommaren har jobbat på Kvarter Atlas i Barkabystaden.

Publicerad: 20 October, 2022

Ellen Wernström ingår i första generationens traineer på Åke Sundvall.

Hej Ellen!

Du ingår i första generationen av traineer på Åke Sundvall. Hur har första året varit?

Över all förväntan, jag kunde inte vara mer nöjd! Jag har arbetat med lärorika och intressanta arbetsuppgifter och lärt känna en massa fantastiska medarbetare. Jag har dessutom fått möjlighet att vara med på bland annat Åke Sundvalls 80-års-firande samt de ledarskapsutbildningar och entreprenadjuridikkurser som företaget har anordnat.

Utöver att få praktisk erfarenhet från ett bygge, vad har du gjort och lärt dig från första sommaren där du jobbat på Kvarter Atlas i Barkarbystaden?

Jag har jobbat en del i BIM-programmet Dalux där jag tagit fram verktyg som används i projektet för att effektivisera olika arbetsprocesser. Utöver det har jag gjort allt från att beräkna schaktmassor till att mängda till att sitta med på, eller hålla, olika möten med exempelvis underentreprenörer. Jag har inte bara fått otroligt mycket praktisk kunskap som komplement till min teoretiska kunskap, jag har även lärt mig att ingen dag är den andra lik när man jobbar med byggprojektledning och det tycker jag är väldigt kul! Man möts ständigt av nya människor och utmaningar.  

Du går nu in på dina masterstudier inom Husbyggnads- och anläggningsteknik på KTH, vad ser du mest fram emot med det?

Jag ser mest fram emot att fördjupa mina kunskaper ytterligare i de ämnen jag tycker är roligast. Jag kommer att läsa en hel del avancerade kurser inom konstruktionsteknik och kommer även läsa fortsättningskurser om tekniska lösningar för hållbart samhällsbyggande vilket ska bli intressant. 

Just nu pågår mottagningen av nya studenter till KTH, vad önskar du att du hade vetat när du själva började studera (och indirekt vill tipsa andra om)?

Man tjänar både tid och kunskap på att sitta i grupp och plugga. På högskolan får man inte samma stöd av lärarna som man får i gymnasiet, så ta hjälp av dina vänner i klassen istället. Det är svårt att klara av allt helt på egen hand.

Börja inte tentaplugga för sent och utnyttja de tidigare tentor som finns tillgängliga.

Kollin (en hemsida) är ett jättebra verktyg att använda sig av när man ska tentaplugga till matematikkurser såsom envarren och flervarren.

Glöm inte bort att ha kul och njuta av alla roliga saker som händer på KTH, även om plugget känns tufft ibland!

Ett sista tips är att införskaffa en termosmugg, det går åt mycket pengar på kaffe annars.

 

Åke Sundvalls traineeprogram tar in 2–3 studenter per år, och välkomnar kandidater redan från andra året på utbildningen. Deltagarna är garanterade sommarjobb och arbete vid sidan av studierna under terminstid.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.