”Vi skapar puls i Barkarbystaden”

Fjärde gången gillt i Barkarbystaden. Åke Sundvall med projektchef Sarah Segerman i spetsen kan numera titulera sig som veteraner i ett av Stockholms mest spännande framtidsområden. Här berättar hon om utvecklingen av Kvarter 7 och 9 som kommer att rymma drygt 500 bostäder och ett helt nytt hälsokoncept – bokstavligen i hjärtat av tunnelbanan.

Publicerad: 9 October, 2022

Sarah Segerman, projektchef på Åke Sundvall

Sedan många år tillbaka har Åke Sundvall ett stort engagemang i Barkarbystaden i nordvästra Stockholm. Med projekt som Paraden, Barkarby hage, Atlas och nu Kvarter 7 och 9 bidrar Åke Sundvall till utvecklingen av den framväxande staden där attraktiva bostäder, arbetsplatser, restauranger, utbildning, service och kollektivtrafik strålar samman.

– Det känns väldigt roligt att vi ännu en gång fått förtroendet från Järfälla kommun att skapa något som sätter prägel på området. Kvarter 7 och 9 blir ett sammanhållet stadskvarter som med ett både spännande och nyttigt utbud gör platsen till en destinationspunkt och en drivkraft åt det stadsmässiga livet i området. Vi är med och bidrar till pulsen i Barkarbystaden, berättar Sarah Segerman, projektchef på Åke Sundvall.

Människan i centrum

Kvarter 7 och 9 rymmer både bostäder och kommersiell verksamhet. Här planeras drygt 500 bostäder som varierar mellan bostads-, hyres- och äganderätter. Dessutom kommer ett nytt vård- och hälsokoncept att ta plats i kvarteret i form av en så kallad co-medical.

– Det innebär att flera vårdaktörer delar lokaler, drift och service för att kunna fokusera på vad de gör bäst: erbjuda god vård och hälsofrämjande insatser för alla invånare i Barkarbystaden. Vi har redan nu inlett ett samarbete med Barnsjukhuset Martina, men flera goda grannar inom olika typer av friskvårdsinriktade verksamheter kommer att presenteras längs vägen, säger Sarah Segerman och fortsätter:

– Att vi kan vara med och bidra till att lösa vårdbehovet i Barkarbystaden känns väldigt bra och viktigt, samtidigt som den här typen av verksamheter hjälper till att skapa stora flöden av människor och ännu mer stadsmässighet till kvarteret. Det blir ytterligare en ingrediens till att forma en levande stad där hela människan står i centrum.

”Hissen ner till tunnelbanan”

Att Kvarter 7 och 9 har ett strategiskt läge är nästan en underdrift. Med entrén till Barkarbystadens framväxande tunnelbanestation i samma byggnad blir kvarteret ett lättillgängligt och centralt nav i stadslivet.

– Att man kan ta hissen direkt från sin bostad och hamna mitt i tunnelbanans entréhall är fantastiskt. Kvarteret blir verkligen Barkarbystadens mest centrala del. Här sammanstrålar bostäder, verksamheter, restauranger och caféer, service och kommunikationer, vilket skapar ett härligt myller dygnets alla timmar. Dessutom blir kvarteret ett landmärke både från marken och luften då ett av tornen blir hela 16 våningar, vilket än så länge är den högsta byggnaden i Barkarbystaden.

Grönska och gemenskap

Kvarter 7 och 9 blir med draghjälp från kommersiella verksamheter, restauranger, service och tunnelbana ett publikt kvarter med ett ständigt flöde av boende, besökare och förbipasserande. Men här finns också utrymme för privata, lugna oaser mitt i allt det stora, berättar Sarah Segerman.

– Vi planerar för härliga, grönskande innergårdar med såväl privata som gemensamma uteplatser, samt en kvartersgemensam och ett par husgemensamma takterrasser på olika höjd. Den högsta takterrassen planeras på sextonde våningen med otrolig utsikt över Barkarbystaden och det myllrande stadslivet där nere.

Du har jobbat länge i Barkarbystaden med flera olika projekt – vilken position hoppas du att Åke Sundvall kan ta i framtiden?

– Jag hoppas att vi även framåt får möjlighet att visa hur vi kan ta tillvara och stärka upp de möjligheter som dessa typer av placeringsmässigt viktiga kvarter ger. De flesta vet att vi bygger vackra hus och kvarter, men vi vill också visa att vi är en aktör att räkna med även i det stadsmässiga. Med Kvarter 7 och 9 hanterar vi många olika delar, dels är det ett stort bostadsprojekt, dels är det kommersiella verksamheter, ett helt nytt koncept med co-medical och samordning med tunnelbanan. Vi får möjlighet att ta till vara hela vår bredd och alla delar av vårt företag; projektutveckling, entreprenad, fastighet och förvaltning. Det är komplexa projekt, men efter många år i Barkarbystaden har vi etablerat ett fint samarbete med både kommunen och medbyggare. Det är något jag är väldigt stolt över, och jag hoppas att det ger ringar på vattnet!

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.