“Vi ville skapa ett unikt hus som inte liknar något annat”

Med en fasad av glänsande zink, djärva vinklar och triangelformade balkonger har Åke Sundvall tillsammans med Belatchew Arkitekter skapat ett boende utöver det vanliga. Grundaren och chefsarkitekten Rahel Belatchew berättar om idén bakom Knäckepilen i Östra Sala backe, Uppsala.

Publicerad: 25 April, 2019

Rahel Belatchew, grundare och chefsarkitekt på Belatchew Arkitekter

Fasaden är ju väldigt iögonfallande – varför valde ni att klä den i just zink?

– Huset har ett strategiskt läge vid en park och blir därför synligt på långt håll vilket ställer särskilt höga krav på gestaltningen. Vi ville tillsammans med Åke Sundvall skapa ett unikt hus som inte liknar något annat och började därför tidigt diskutera zinkplåt som ett för platsen nytt och intressant material. När man som här väljer ett enda material blir volymerna mer framträdande, såsom de triangelformade burspråken och balkongerna.

Vad är idén bakom resten av materialvalen?

– Övriga material är nedtonade och underordnade zinkplåten.

Vad är det, förutom zinkfasaden, som gör huset speciellt?

– Husets spetsiga form, som skapar en siktlinje mellan Vaksala kyrka och Uppsala slott, ger mycket karaktär och återfinns i stora inglasade partier eller öppna balkonger på kortsidorna. Något som också gör huset unikt är de triangelformade balkongerna mot parken.

Vad får man som boende för kvaliteter om man köper en bostad i Knäckepilen?

– Det är ett fint läge bredvid den grönskande Knäckepilsparken och med en härlig innergård. Huset har mycket karaktär och lägenheterna är välplanerade och ljusa. Det finns också en solig takterrass som de boende får tillgång till.

Vad har varit roligast och mest utmanande med detta projekt?

– Det som ger byggnaden karaktär – de spetsiga kortsidorna – har också varit en av de stora utmaningarna. Att rent geometriskt omvandla dessa till välfungerande planlösningar har varit klurigt. Vi fick ta det några varv innan vi landade rätt. En annan utmaning har varit att hantera buller från Fyrislundsgatan.

Vad hoppas ni att man ska känna när man ser huset utifrån – och sedan stiger in i det?

– Vi hoppas att man ska känna stolthet över att få bo i Knäckepilen! Att man blir glad när man är på väg hem och på avstånd ser huset skimra i ljuset.

Här kan du läsa mer om projektet Knäckepilen.

Knäckepilen

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.