”Förvaltningen är ryggraden i Åke Sundvall”

Han är siffrorna, hon är känslorna. Så beskriver syskonduon Susanna Lemar och Viktor Sundvall sina respektive roller inom Åke Sundvall Förvaltnings AB. Med ett starkt rättvisepatos stakar de tillsammans ut riktningen för framtiden med fokus på att stärka förvaltningen och skapa största möjliga värde för hyresgästerna.

Publicerad: 6 September, 2022
Susanna Lemar och Viktor Sundvall

Viktor Sundvall och Susanna Lemar, Åke Sundvall Förvaltnings AB

Viktor Sundvall och Susanna Lemar jobbar tätt ihop i familjeföretaget som vd respektive vice vd för Åke Sundvall Förvaltnings AB. Med sina gemensamma kunskaper och erfarenheter från förvaltning hoppas de rusta bolaget för framtiden med allt fler hyresrätter i portföljen, berättar Susanna Lemar.

– Åke Sundvall har som mål att äga och förvalta 1 000 hyresrätter till 2025. Vi har många hyresrättsprojekt framöver vilket känns både spännande och viktigt. Förutom att hyresrätter ger ett säkert kassaflöde under lång tid är de en del av Åke Sundvalls själ. Vi prioriterar ett långsiktigt hyresbestånd där vi förvaltar och tar väl hand om husen för att de ska hålla i generationer. Det ser jag som en trygghet både för familjeföretaget och stadens invånare.

Beröringspunkterna mellan förvaltningsdelen och byggdelen är många. En viktig del i synergin är just det stabila kassaflödet som ger utrymme för att bli ännu starkare inom nyproduktion av bostadsrätter, säger Viktor Sundvall.

– Våra hyreshus är ryggraden i Åke Sundvall, utan ett stabilt bestånd med hyresrätter hade vi inte kunnat finansiera våra nyproduktionsprojekt. De är en skattkista i form av säkerhet som banken kan känna sig trygga med.

En ny era

Av elva förvaltningsfastigheter har Åke Sundvall tre som är nyproduktion: Tensta Torn med 243 studentlägenheter som stod klart 2017 och studentbostadshusen Maja och Knekten i Gubbängen som består av 97 lägenheter och färdigställdes 2020.

– Det har varit en resa för oss att förvalta hus som vi själva har byggt, det är liksom en ny era. Att få vara med hela vägen, från planering och utveckling av projekten till när vi tar bort skydden från trösklarna och välkomnar de första hyresgästerna, är jätteroligt. Det är lite som Sim City fast på riktigt! Men hur man förvaltar de äldre husen skiljer sig jämfört med nyproduktionen, säger Susanna Lemar och fortsätter:

– Våra nyproducerade hus är studentbostäder vilket gör att det blir extremt hög omsättning av hyresgäster. Vi har äldre hus innanför tullarna där det kan gå tre år utan någon in- eller utflyttning, i Tensta Torn byts två tredjedelar av hyresgästerna ut på ett år. Dessutom är våra hyresgäster i studentbostadshusen generellt yngre och många flyttar hemifrån för första gången. Det blir en annan typ av kontakt och dialog där vi möter andra frågor och utmaningar. Man blir väldigt lösningsorienterad.

Hur gör ni för att vara en bra hyresvärd?

– Vi vill självklart vara omtyckta, men vet samtidigt att det är omöjligt att vara älskad av alla. Det kommer alltid finnas hyresgäster som tycker att vi gör fel. Det jag tror är mest långsiktigt och det vi vinner på i slutändan är att alltid vara korrekta, raka och rättvisa. Vi försöker bidra till en schysst bostadsmarknad utan olovliga andrahandsuthyrningar och ockerhyror, skapa lugna och trivsamma hus att bo i där allt funkar som det ska – och om det strular ska man snabbt få hjälp, säger Viktor Sundvall.

Samtidigt är det mänskliga perspektivet och viljan att vara till lags ständigt närvarande i arbetet med förvaltning – på gott och ont, menar Susanna Lemar.

– Vi vill som alla andra bli mer effektiva, men utan att tumma på den höga standarden i bemötande och tillgänglighet som vi har idag. Det ligger i vårt bolags dna att gå in med ett personligt engagemang och ta oss tid för hyresgästerna. Vi ska ha en effektiv förvaltning med standardiserade processer, men det är inte alltid så lätt att säga nej till hyresgästerna när saker avviker från våra rutiner. Vi är inte mer än människor och vill gärna vara tillmötesgående, hjälpa till och säga ja – vi fixar det. Samtidigt är det ohållbart att jobba allt för ad hoc. Att hitta balansen är definitivt en stor utmaning med jobbet

”Vi kompletterar varandra”

Att jobba tätt ihop i familjeföretaget och samtidigt vara syskon med allt vad det innebär privat är inget problem – snarare en fördel affärsmässigt, tycker de.

– Vi känner varandras styrkor och svagheter. Jag är mer siffernörd och Susanna är mer människor och känslor. Vi kompletterar varandra väldigt bra och känner båda en enorm stolthet att få driva de här bolaget tillsammans, säger Viktor Sundvall.

– Vi har vuxit upp i familjeföretaget med pappa Göran, och fick tidigt lära oss att relationerna inom familjen står över allt. Men det är klart att vi är medvetna om att det är höga insatser att jobba med sitt syskon, det får liksom inte skära sig. Därför är vi måna om att alltid lyssna på varandra och diskutera tills båda är överens. Det som är bra för Viktor är bra för mig och vice versa. Det känns som en styrka, avslutar Susanna Lemar.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.