”En otrolig utsikt över Mälaren ända in till staden”

I högt belägna Panorama är skogen, himlen och vattnet ständigt närvarande. Stora panoramafönster släpper in naturen utanför och bjuder på en utsikt av sällan skådat slag. Jens Deurell från Södergruppen arkitekter berättar om gestaltningen av kvarteret Panorama i Bredäng.

Publicerad: 18 februari, 2021

Jens Deurell, arkitekt Södergruppen

Arkitektbyrån Södergruppen har tagit över stafettpinnen efter OWC Arkitekter som står bakom arbetet med detaljplanen. Tillsammans med Åke Sundvall och Heba har de ritat fram kvarteret Panorama – tre ståtliga punkthus med totalt 199 lägenheter vid Mälarens strand i Bredäng.

– Husen står väldigt vackert alldeles intill Mälaren med fin naturmark ner mot stranden. Här kan man promenera i kuperad terräng bland berghällar, ekar och tallar, och inifrån sin lägenhet få en otrolig utsikt över vattnet och ända in till staden, säger Jens Deurell, ansvarig arkitekt för projektet.

Tre spejande gestalter

Han beskriver husen som tre gestalter som står tillsammans kring en gemensam gård och spejar ut över omgivningarna i olika riktningar. Och det är just dessa riktningar som gett namn åt husen – Panorama Väst, Nord och Öst. Naturen finns alltid nära genom de stora panoramafönstren, men i olika utblickar.

– De tre husen bildar en liten ensemble, en dynamisk trio med olika höjder. Varje hus har ett sluttande tak som förstärker de olika riktningarna samt två släta och två skulpterade sidor vilket också ger riktning åt husen. Detta gör att det händer något –det uppstår en intressant relation mellan husen.

I arbetet med att förstärka platsens karaktär med naturen runtomkring har husen fått olika färger som tar upp skogen, himlen, vattnet och berghällarna.

­– Varje huskropp har en monokrom färgskala, där det gröna huset smälter in i grönskan och lövverken i naturmarken, det blågrå huset tar upp himlen, molnen och vattnet och det varmgråa huset tar färg från berg och stammar, men inspireras också av den färgskala som finns i den befintliga bebyggelsen, säger Jens Deurell och fortsätter:

­– Balkongerna har fått en närliggande nyans som hör ihop med husen och kommer upplevas som en del av fasaden. Det blir en renodlad enkelhet, en samlad gestaltning som ger husen en extra kvalitet.

Stora panoramafönster

Det enkla och sammanhållna går som en röd tråd i projektet. Eftersom husen är så pass höga med upp till sexton våningar skulle många normalstora fönster skapa ett plottrigt intryck. Istället har man satsat på stora panoramafönster som utmärker både lägenheterna och exteriörerna, berättar Jens Deurell.

– De här husen är ganska stramt hållna med några få tydliga teman som vi hållit fast vid. Dels den monokroma färgsättningen och kontrasten mellan de två släta fasaderna mittemot varandra och de två som har en tydlig relief med balkongerna på motstående sida. Men framförallt stora panoramafönster istället för många små – det ger rejäla stora tag och skapar tydliga, väl gestaltade enheter. Högst upp i varje hus finns dessutom ateljévåningar med ännu större fönster som ger en extra kvalitet till bostäderna, och som också skapar en fin avslutning där fasaderna möter himlen.

Rymden, ljuset och utsikten utmärker lägenheterna interiört. Bostäderna ska Svanenmärkas vilket innebär höga krav på allt från materialval och låg energianvändning till bra dagsljus i rummen. Med det cirka 4,5 meter breda panoramafönstret upplevs bostäderna ljusa och luftiga – där vidderna på andra sidan glaset bidrar till den spatiala känslan.

– Redan i entréhallen möts man av det stora fönstret som släpper in naturen och den milsvida utsikten – och mycket hälsosamt dagsljus. Lägenheterna är välplanerade och yteffektiva, och de upplevs samtidigt större än vad de är tack vare utsikten och det flödande ljuset. Det skapar en trivsam känsla.

Luftigt intryck

Öppen planlösning mellan vardagsrum och kök förstärker det luftiga intrycket ytterligare. Köket blir en slags fondvägg i allrummet och man har därför satsat på att skapa en enhetlig känsla genom att integrera alla vitvaror bakom luckor, berättar Jens Deurell.

– Vi har utformat köket som en vacker möbel, med en dekorativ skåpsinredning som fyller både en praktisk och estetisk funktion. Köket blir hemmets hjärta varifrån man har öppen kontakt med vardagsrumsdelen. Innanför det stora fönstret är perspektivet hisnande samtidigt som man är i trygghet, skyddad från väder och vind. Här behövs inte så mycket på väggarna för att göra rummet trevligt. Panoramafönstret ramar in utsikten som en stor naturmålning.

Läs mer och anmäl intresse till Panorama här.

 

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.