Framtidens byggande kräver flexibilitet

Sätten vi väljer att bygga och bo på utvecklas hela tiden. Men det ges inte utrymme för det i detaljplanerna även fast lagstiftningen medger det. Vår önskan är ett ömsesidigt förtroende mellan oss som byggherre, kommunens planmyndighet och politiker. Detta för att vi ska kunna fortsätta bygga hus i framkant – och bidra till att skapa stadens mest omtyckta områden.

Publicerad: 16 October, 2019

Tillsammans med olika arkitekter arbetar vi för att kunna erbjuda framtidssäkra och hållbara fastigheter som också ska passa målgruppens önskemål och behov. Men att bygga något – från idé till inflyttning – är en lång process som ofta kan ta upp till tio år. Under den tiden kan mycket hända, både vad gäller tekniska framsteg och vad som kommer att efterfrågas av marknaden.

Det är givetvis både en spännande och läskig utmaning. Det är svårt att veta hur till exempel stora företags önskemål kring kontorslokaler kommer att se ut om fem år. Därför har vi alltid en önskan om att göra detaljplanerna så flexibla som möjligt för att kunna hålla över tid. En hållbar plan ska kunna genomföras – oavsett vilka behov vi kommer att möta.

Ända sedan vi grundades för snart 80 år sedan har vi strävat efter att bygga vackra, hållbara hus där människor i generationer kan trivas och utvecklas. Vi bygger klimatsmart och använder ny teknik för att till exempel styra och kontrollera energiförbrukningen. Men är byggnadens former för låsta i detaljplanen blir det svårare att tillgodose marknadens behov.

Vår önskan är att beslutsfattare ska se Åke Sundvall som en pålitlig, långsiktig fastighetsägare och fastighetsutvecklare ­– och att det ska finnas ett ömsesidigt förtroende mellan oss, kommunens planmyndighet och politiker. Med mer flexibla detaljplaner kan vi hela tiden se till att våra fastigheter ligger i framkant och även i framtiden skapa stadens mest omtyckta områden.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.