Stockholms egna motsvarighet till Meatpacking District

Slakthusområdet ska utvecklas från ett industriområde till en urban stadsdel där bostäder, arbetsplatser, handel och service samverkar med nya parker och torg. Åke Sundvall kommer att bygga lägenheter och stadsradhus i området och är därmed med och skapar Stockholms egna motsvarighet till Meatpacking District. Mattias Cegrell, projektchef på Åke Sundvall, berättar mer om planerna för Slakthusområdet.

Publicerad: 13 December, 2019
Mattias Cegrell, projektchef

Mattias Cegrell, projektchef på Åke Sundvall

Stockholms stad planerar för cirka 4 000 nya bostäder med varierande utseende och för olika typer av hushåll, samt cirka 9 000 arbetsplatser, verksamheter och handel. I motsats till de närliggande arenornas upplevelser i storformat, ska Slakthusområdet erbjuda småskaliga mat- kultur- och stadsmiljöupplevelser.

– Ambitionerna är att det ska bli en modern, miljömedveten och trendig stadsdel med ett myllrande gatuliv och upplevelser i fokus. Kulturhistorien ska tillvaratas samtidigt som nya mötesplatser och en levande livsstilskultur ska skapas, berättar Mattias Cegrell.

Gatulivet anpassat till gående och cyklister

Förutom stort fokus på mat och nöjesliv bedrivs även en mobilitetssatsning i Slakthusområdet som ska främja ett bilfritt boende. Gatorna och gatulivet kommer att bli mer anpassade till gående och cyklister och bil- och cykelpooler planeras. Dessutom kommer tunnelbanenätet byggas ut och gå rätt in i stadsdelen med en egen station vid Slakthusområdet. Allt detta och mer i arbetet med att producera nya bostäder i Stockholm.

– Slakthusområdet kommer att få en otroligt bra kollektivtrafiksförsörjning, vilket är rätt unikt för nya stora stadsdelsområden. Det kommer att vara en stor skillnad jämfört med innerstaden i övrigt. Här anpassas gatulivet efter de gående och cyklisterna istället för efter biltrafiken.

Hundra nya lägenheter och stadsradhus

Planförslaget för den första etappen i Slakthusområdet har tagits fram tillsammans med tio markanvisade byggaktörer, varav Åke Sundvall är en av dessa. Tillsammans med arkitektbyrån Jägnefält Milton har ett förslag tagits fram på ett kvarter med cirka hundra lägenheter och stadsradhus.

– Vårt kvarter blir en häftig del av områdets öppna och varierande landskap. Istället för en sluten gård har vi valt att skapa ett publikt stråk som tillför ett varierat gatuliv och känns igen från promenader genom dagens Slakthusområde. Kvarteret får en blandning av radhus och flerbostadshus med tegel som bas där vi kommer att bygga mycket på höjden. Det är ett häftigt grepp, och kontrasten mellan högt och lågt kommer att bidra till upplevelsen av området, säger Mattias och fortsätter:

– Den urbana grönskan återfinns förutom i parken intill också längs de terrasser som leder upp till stadsradhusens entréer och på de privata takterrasser som ligger både två, tre och fyra våningar över gatan. Här uppe kommer man att ha ett suveränt solläge och utsikt över hela staden!

Här hittar du vår nyproduktion i Slakthusområdet!

 

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.