Möt Mercy Belay, trainee på Åke Sundvall

Åke Sundvalls traineeprogram syftar till att ge studenter inom samhällsbyggnadsprogrammen praktisk erfarenhet från branschen och har som målsättning att vara med och forma framtidens ledare. Här berättar Mercy om sin upplevelse av programmet hittills.

Publicerad: 24 October, 2023
Mercy Belay, en av Åke Sundvalls traineer 2023

Hej Mercy!

Du gjorde under 2023 din andra sommar på Åke Sundvalls traineeprogram – vad har satt mest avtryck hittills från programmet?

Det har varit många intryck under denna tid, jag har satt min fot på ett bygge för första gången, jag har deltagit på förbesiktningar, skyddsronder samt morgonmöten. Jag har arbetat i Dalux och gått hissronder. Jag har träffa många fina kollegor och lärt mig otroligt mycket. Hittills skulle jag vilja säga att det är Atlas i Barkarbystaden som satt störst avtryck. Det är ett otroligt stort bygge, att se hur man får bygget att rulla på hela denna sommar har varit lärorikt.

Vad var det som fick dig att söka till traineeprogrammet initialt?

På KTH får man som student mycket teoretisk kunskap inom samhällsbyggnad. Vi lär oss allt från byggindustrins historia till att räkna på hållfasthet och värdera fastigheter. Man får lära sig mycket om allt möjligt, däremot sätts inte dessa kunskaper på prov i praktiken. Jag visste att jag ville söka något typ av jobb inom branschen, just för att få praktisk kunskap. Att jag sökte mig till just Åke Sundvalls traineeprogram var för att det är utformat för att kunna kombinera studier med praktik men även för det finns en sån bredd och kompetens i företaget. Just för att Åke Sundvall jobbar med såväl projektutveckling, entreprenad och förvaltning kände jag att det fanns mycket att lära sig.

Du påbörjar nu dina masterstudier inom Fastigheter och Byggande på KTH, vad ser du mest fram emot med det?

Jag ser fram emot allt med mastern. Det är otroligt roliga och lärorika kurser som man kan välja på och jag ser fram emot att fördjupa mina kunskaper inom min ekonomiinriktning. Förutom detta så ska jag även på utbytestermin i Prag och detta är en av sakerna som jag ser fram emot mest.

Årets nya universitetsstudenter har nu påbörjat sin utbildning – vad skulle du vilja skicka med för tips till dem?

Jag skulle säga att det är väldigt bra med framförhållning och planering av studierna redan tidigt. Jag skulle även rekommendera att plugga på gamla tentor, det ger en bättre bild av vad som kommer på tentorna och man slipper fokusera på fel saker när man pluggar. Förutom det så skulle jag säga att dessa fem år går väldigt snabbt och att man bör ta vara på dem och njuta ordentligt!

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.