Boverkets nya krav på klimatdeklarationer – det här gäller

Regeringen inför nya krav på byggbranschen för att värna om miljön. Från och med januari 2020 införs därför nya regler om klimatdeklarationer vid uppförande av nya byggnader. Vi har bett Charlotte Casserfelt, expert på hållbarhetsfrågor, reda ut vad det här egentligen betyder.

Publicerad: 10 October, 2019

Charlotte Casserfelt, kvalitets- miljö- och arbetsmiljöchef på Åke Sundvall

Syftet med klimatdeklarationen är att öka kunskapen och medvetenheten om byggnaders klimatpåverkan för att därefter kunna sätta upp mål för att reducera dessa. Strategin är ett resultat av det nationellt uppsatta målet om ett klimatneutralt Sverige år 2045.

Beslutet om klimatdeklarationen påverkar alla i byggbranschen och innebär ett ökat administrativt arbete för byggbranschens aktörer. Ändå är nästan alla överens om att beslutet är nödvändigt. 

Charlotte Casserfelt är kvalitets- miljö- och arbetsmiljöchef på Åke Sundvall Byggnads AB och hon arbetar främst med verksamhetsstyrning och -utveckling samt hållbarhetsfrågor. Hon menar att klimatdeklarationen är nödvändig för att vi ska kunna arbeta och bygga mer hållbart i framtiden.

– Klimatdeklarationen gör att vi kan få fram siffror som visar vilka åtgärder som måste göras i branschen – och det är ett steg i rätt riktning. Det man har vetskap om kan man ju förändra, förklarar hon.

Vissa ställer sig kritiska till förslaget, men enligt Charlotte kommer reaktionen att svalna i takt med att förslaget införs under nästa år. 

– Det diskuteras mycket kring klimatdeklarationen just nu, men jag tror att det kommer vara en icke-fråga inom en snar framtid. Jag hoppas att det ska kännas självklart för våra ungdomar.

Åke Sundvall brinner för ett ökat miljö- och hållbarhetsarbete. Hållbara materialval och Svanenmärkta byggnader är några av resultaten av ett miljöarbete som är under ständig utveckling.

– Som byggherre har vi ett ansvar att försöka minska vår andel av koldioxidutsläpp. Vet vi inte hur stort klimatavtryck företagen orsakar kan vi heller inte göra något åt det. Man måste veta hur det ser ut nu för att kunna sätta mål för framtiden, avslutar Charlotte.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.