Hållbart och naturnära i Panorama

Vattnet, skogen och utsikten. Att från sin lägenhet kunna blicka ut över Mälaren och Sätraskogens naturreservat och komma de natursköna omgivningarna riktigt nära genom stora panoramafönster. Det är en kvalitet som utmärker Panorama som bostadsprojekt, menar Erik Pettersson, projektchef på Åke Sundvall.

Publicerad: 12 January, 2021

Erik Pettersson, projektchef på Åke Sundvall

Åke Sundvalls vision är att bygga stadens mest omtyckta områden. Panorama i Bredäng är inget undantag. Högt upp på Ålgrytevägen växer husen Panorama Väst, Nord och Öst fram med en milsvid utsikt över Mälaren. Totalt 199 lägenheter varierande från 1–5 rum och kök i ett naturnära läge, men på gångavstånd till goda kommunikationer.

– Det här är verkligen ett unikt boende. Panorama ligger på en höjd precis vid Sätraskogens naturreservat, bara omkring 200 meter från vattnet, med stora fönster och obruten vy åt alla håll – men samtidigt bara några minuter till tunnelbanan, säger Erik Pettersson.

Stora satsningar i Bredäng

Panorama är bland de första projekten inom Fokus Skärholmen, ett initiativ av Stockholms stad där man satsar mycket på att utveckla bland annat Bredäng med nya bostäder, förskolor och skolor, mer närservice, mötesplatser och satsningar på parker och grönområden.

– Bredäng är på uppsving, och det kommer hända mycket i området framöver. Då vi är bland de första aktörerna att bygga inom initiativet Fokus Skärholmen har vi möjlighet att sätta vår prägel på området, och det gör vi verkligen med Panorama.

Att värna om den befintliga bebyggelsen och bygga nytt med stor respekt för omgivningarna är en central del i arbetet med Panorama, berättar Erik.

– Att förvalta den här otroliga platsen och bygga något som ska stå i generationer är en ynnest. Det har hela tiden funnits en tanke om att skapa ett kvarter som kompletterar området på ett naturligt sätt. Jag tycker att husen landar bra på platsen, de är lågmält vackra utan att bli intetsägande och dess uttryck och färgskala ansluter väl till området samtidigt som de tillför något nytt och modernt.

Svanenmärkt hus

I Panorama går hållbarheten som en röd tråd. Projektet är Svanenmärkt vilket betyder att husen har högt ställda krav på allt från material och ventilation till ljusinsläpp och energiförbrukning. Som boende kan man vara trygg med att man lever i en sund inomhusmiljö där påverkan på miljön blir så liten som möjlig ­– men också att boendet har utformats utifrån social hållbarhet, säger Erik.

– Varje enskilt hus är en egen brf, men det finns en tydlig samhörighet då alla tre byggnader knyts ihop kring den gemensamma gården. Att skapa en kvartskänsla för de boende har varit viktigt för oss – en plats där man kan mötas och umgås, grilla, leka och bara vara tillsammans. Skogen runt omkring är allas, men just den här platsen mellan husen är bara de boendes, och den ska vi fylla med grönska, fina planteringar, sittbänkar och lekytor för barnen. Det kommer bli en väldigt grön gård med naturliga kopplingar ut till naturområdena runtomkring husen.

Cykeln i fokus

Då Bredäng ligger på cykelavstånd till det mesta inom staden har man gjort plats för en mängd cykelparkeringar både i garage och i anslutning till alla entréer. Dessutom finns tre elcyklar att låna och tio vikbara lånecyklar som man kan ta med sig på till exempel buss och tunnelbana. Det kommer också att finnas en cykelverkstad – och en gång per år kommer en cykelmekaniker ut för att se över cyklarna.

– Det ska vara lätt att leva hållbart i Panorama. Genom att främja cyklandet underlättar vi för en aktiv och miljövänlig livsstil för de boende i kvarteret.

Grundtanken i projektet är att Panorama ska vara ett boende för alla. Effektivt planerade lägenheter som ligger inom ekonomiskt räckhåll för gemene man – utan att göra avkall på varken form eller funktion.

– Med stora panoramafönster, balkong eller uteplats i alla lägenheter, kvalitetsmässiga kök, material valda med omsorg, bra förvaring och generösa sociala utrymmen skapar vi bostäder som sticker ut. Samtidigt är det bostäder som en stor målgrupp kan ha råd med och där man får mycket för pengarna. Lägenheter av hög kvalitet där själva platsen och utsikten över vattnet och skogen skapar ett boende utöver det vanliga.

Håll dig uppdaterad om Bredäng Panorama och anmäl intresse här.

Relaterad läsning: 

”En otrolig utsikt över Mälaren ända in till staden”

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.