Lägre ränta med grönt lån när du köper klimatsmart bostad

Hört talas om grönt lån? Det kan du teckna om du redan bor i eller ska köpa en klimatsmart bostad – och få en rabatterad bolåneränta. Vi reder ut kriterierna för ett grönt lån.

Publicerad: 27 August, 2021

Alla Åke Sundvalls egenproducerade hus är certifierade enligt miljömärkningen Svanen. Det innebär att en utomstående oberoende part (Miljömärkning Sverige) kontrollerar bygget ur ett livscykelperspektiv och ställer tuffa krav på byggmaterial, husets energieffektivitet, våra arbetsprocesser samt boendemiljön för dig som flyttar in i bostaden. Detta innebär en rad fördelar ur både klimat- och hälsosynpunkt – men också när du ska teckna ett bolån.

Ränterabatt när du köper klimatsmart

De flesta banker erbjuder ett så kallat grönt bolån för att uppmuntra fler att välja ett klimatsmart boende. Ett grönt lån innebär en ränterabatt till låntagare som köpt bostäder som uppfyller kraven för gröna bolån.

Kraven skiljer sig mellan olika banker, men gemensamt för de största aktörerna är att en energieffektiv bostad räknas som grön. Vissa banker ställer hårdare krav och nöjer sig inte bara med energiprestanda, utan kräver en certifiering enligt Svanen.

Krav för gröna lån

För att kunna ansöka om gröna lån behöver din bostad, villa, fritidshus eller bostadsrätt uppfylla minst ett av följande krav:

  • Svanenmärkning.
  • Energiklass A- eller B enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014.
  • Miljöbyggnad guld- eller silvercertifiering enligt Sweden Green Building Council.
  • Ett certifierat passivhus.

Läs mer om hur vi jobbar med miljö och hållbarhet

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.