Miljö och hållbarhet

Vår vision är att skapa stadens mest omtyckta områden. Vackra, funktionella och hållbara boenden där människor kan leva och trivas i friska miljöer. Detta kräver ambitioner på kvalitet, miljö och arbetsmiljö.

Omtanke om staden och husen vi bygger

2018 tog vi beslutet att certifiera alla våra egenproducerade hus enligt miljömärkningen Svanen. Det innebär att Svanen kontrollerar bygget ur ett livscykelperspektiv – kort och gott granskar de våra val av byggmaterial, energianvändning under byggets gång och husets energieffektivitet, våra arbetsprocesser samt boendemiljön för de som flyttar in i huset.

Svanen

Att köpa en Svanenmärkt bostad är bra för miljön och din plånbok

För att uppmuntra fler att välja ett klimatsmart boende erbjuder de flesta banker ett så kallat grönt bolån. Ett grönt lån innebär en ränterabatt till låntagare som köpt bostäder som uppfyller kraven för gröna bolån. Kraven skiljer sig mellan olika banker, men gemensamt för de största aktörerna är att en energieffektiv bostad räknas som grön. Med andra ord har du som köper en bostad av oss stor chans att uppfylla kriterierna för ett grönt lån.

Linda Carnby

Mer om Svanenmärkningen

På vår blogg Mellan Väggarna kan du läsa intervjun med Linda Carnby, som arbetar som handläggare på Svanen, om vad det innebär att bo i ett Svanenmärkt hus i praktiken.

Läs artikeln här

I praktiken – vad betyder det att ett hus är Svanenmärkt?

Val av miljövänligt och giftfritt byggmaterial

Vi väljer enbart byggvaror som är godkända enligt Svanens miljökrav – det innebär såväl byggprodukter, material och kemiska produkter – från det trä som används i takstolarna till spacklet i badrummet. Dessutom är det trä vi använder spårbart och kommer enbart från FSC-godkända skogar.

Energianvändning och byggprocessen

För att få en byggnad Svanenmärkt krävs det att huset byggs med största omsorg och noggrannhet kring energieffektivitet. Exempel på det kan vara att enbart montera energieffektiva vattenblandare, installera vitvaror med låg energiförbrukning och lägga stor omsorg vid isoleringen av huset för att så lite energi som möjligt ska gå åt till uppvärmning under kalla vinterdagar. Under uppförandet av huset kontrollerar Svanen att vi har en god process och att inga byggvaror kommer till skada i onödan och att vi sorterar byggavfallet noggrant.

Den gröna boendemiljön

För dig som funderar på, eller redan köpt, ett Svanenmärkt boende innebär det en bostad som har låg energianvändning genom miljömedvetna val av vitvaror och blandare, genom den goda isoleringen mot såväl kyla som ljud, gott om plats för återvinning och med nära till eget miljörum, extra utrymme för cyklar och miljöeffektiva fordon som elbilar. Du får dessutom ett boende som är planerat att hålla för lång tid framöver och vara trivsamt för dig som bor där. För den som köper en miljöklassad bostad erbjuder de flesta banker dessutom ett förmånligare bolån, ett så kallat grönt lån.

framsida hållbarhetsrapport_åke sundvall 2023

Hållbarhetsrapport 2023

I vår hållbarhetsredovisning presenterar vi vårt arbete för att bygga fler och mer omtyckta hållbara kvarter.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.