Inreda studentlägenhet? Här är 5 klimatsmarta tips

Vi på Åke Sundvall har under våren invigt våra två första Svanenmärkta hus – Maja & Knekten i Gubbängen. Studentlägenheter där de boende kan känna sig trygga med att de får en sund inomhusmiljö där påverkan på miljön blir så liten som möjligt. Nu är vårt jobb klart, men vi vill förstås sprida miljötänket vidare när det är dags att inreda. Därför ger vi här fem klimatsmarta, sunda och plånboksvänliga inredningstips att inspireras av.

Publicerad: 1 June, 2020

Fynda second hand

Du kan ofta hitta unika möbler och prylar av hög kvalitet till ett bra pris på loppisar, second hand-affärer, antik- och vintagebutiker eller på auktionssajter online. En långsammare process än att åka till närmsta möbelvaruhus eller att klicka hem nyproducerad inredning på nätet, men desto snällare för både plånboken och miljön. Dessutom skänker saker med historia värme, personlighet och karaktär till inredningen – och man kan hitta roliga och spännande saker som ingen annan har hemma.

Handla långsiktigt

Second hand i all ära, men ibland vill och behöver man köpa nytt. Tänk då på att köpa inredning som du verkligen tycker om och som du vet att du kommer ha glädje av under en längre tid. Man kan också tänka på att möblerna man köper är gjorda i gedigna material så att de går att renovera, måla om, slipa ner och så vidare. Samt att de kan ha ett andrahandsvärde.

Återbruka!

Du kanske har möbler och prylar som du gillar, men som du tröttnat på. Eller som är slitna och i behov av uppfräschning. Tänk en extra gång innan du slänger bort och byter ut – med små medel kan ett föremål bli som nytt. Varför inte måla om bokhyllan eller klä om dina gamla köksstolar? Ta till vara på det du har där hemma och förnya för att ge ditt hem ett ansiktslyft. Ett annat tips är att möblera om och plocka bort för att skapa en ny känsla i rummet – ofta kan saker få ett nytt liv när de får lite plats och luft kring sig.

Släpp in grönskan

Att inreda med växter ger inte bara hemmet ett lyft, de gör även underverk för inomhusluften. Särskilt vintertid kan luften bli väldigt torr. En stor del av det vatten vi ger plantan avdunstar och höjer luftfuktigheten inomhus. Ökad luftfuktighet motverkar även statisk elektricitet, och det är bra i en miljö med många bildskärmar. Flera vetenskapliga studier och forskare har dessutom kommit fram till att växter kan ha en positiv inverkan på luften i våra hem genom att neutralisera skadliga gaser, till exempel formaldehyd som finns i allt från plast till textilier.

Satsa på naturmaterial

Trä, rotting, linne, jute, ull, skinn, sten – listan på naturmaterial i inredning kan göras lång. Förutom att det är en trend som kommit för att stanna är det även hållbart att välja möbler och andra föremål av naturmaterial. De är ofta slitstarka och blir bara snyggare med åren vilket innebär att du kan behålla dina möbler länge, att deras andrahandsvärde är stort samt att du själv kan fynda snygga exemplar second hand.

Anmäl intresse till studentboende i Maja & Knekten här!

 

Relaterad läsning:

Inred med ljus – en guide till rätt belysning i hemmet

Förändra med textilier – 5 enkla inredningstips

Fynda på loppis och auktion i sommar – så gör du

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.