Fynda på loppis och auktion i sommar – så gör du

Vill du inreda ditt hem klimatsmart och personligt? Ge dig ut på loppisjakt! Under sommaren kan du hitta allt från kvalitetsmöbler till ovanligt porslin till ett bra pris på loppis och auktion – men det gäller att vara väl förberedd. Vi har tipsen som gör dig till en bättre fyndare!

Publicerad: 24 June, 2020

1. Tänk skattjakt

Var nyfiken, ha ett öppet sinne och se potentialen i prylar. Se till att rota runt i kartongerna som står längst bak, och fastna inte bara för det som står uppdukat mitt framför näsan på dig.

2. Kunskap är makt

Det är ofta enklare att fynda om man har kunskaper på något område. Det behöver inte vara att man är antikexpert, utan kanske att man syr lapptäcken eller stickar och kan urskilja ett riktigt kvalitetstyg eller äkta, prima ullgarn.

3. Först eller sist

Var först på plats för att fynda guldkornen, eller riktigt sent för att få bra priser när säljarna bara vill bli av med sina prylar. Många säljare fyller också på sina loppisbord under dagen, så ett andra och tredje varv skadar inte.

4. Pruta med charm

Be att få säljarens bästa pris, säg ett lägre pris och föreslå sedan att ni går halva vägen var. Bli inte oförskämd när du inte får det pris du vill ha. Pruta aldrig med barn eller om vinsten går till välgörande ändamål. Viktigast av allt – glöm inte leendet och ha gott om småpengar då inte alla säljare har Swish.

5. Vänligast vinner

Visa respekt och låt säljarna få tid att packa upp sina prylar på bordet – även om du är ivrig ska du inte rota i ouppackade kartonger. Är man en trevlig prick får man ofta bäst pris, plus förhoppningsvis en trevlig historia kring prylen på köpet.

6. Lär dig fallgroparna

Kontrollera skicket på ditt prylspan. Undvik defekta prylar som det är svårt att hitta reservdelar till, till exempel cykelhjälmar, brandvarnare, brandsläckare etc – saker som det bara inte får vara ett dolt fel på.

7. Hitta lugnet

En bra regel är att inte stressa när du ska gå på loppis eller auktion. Ha gott om tid och ta gärna med dig måttband eller tumstock. Papper och penna för att skriva ned eventuella mått och storlekar är alltid bra.

Relaterad läsning:

Inreda studentlägenhet? Här är 5 klimatsmarta tips

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.