Hyra ut i andra hand? Vi reder ut vad som gäller

Går du i tankarna att hyra ut din lägenhet i andra hand? För att du ska känna dig helt trygg med din uthyrning finns det ett par saker du måste ha koll på. Det är nämligen viktigt att allt blir rätt – annars riskerar du att bli uppsagd från ditt hyreskontrakt.

Publicerad: 29 May, 2019

Du har rätt att hyra ut i andra hand på grund av så kallade beaktningsvärda skäl, till exempel studier, arbete på annan ort eller flytta ihop med någon på prov. Du måste dock alltid ansöka om tillstånd från din hyresvärd.

Hur länge har man rätt att hyra ut i andra hand?

De flesta hyresvärdar accepterar en andrahandsuthyrning i upp till två år, därefter brukar det ske en mer ingående prövning för att se om du som hyresgäst har ett fortsatt behov av att hyra ut i andra hand. Det är till exempel ovanligt att få hyrestiden förlängd om skälet som angetts är att flytta ihop med någon på prov.

Tänk på besittningsskyddet

Kom ihåg att tillståndet endast gäller den person som står på ansökan. Vill du byta hyresgäst eller förlänga hyrestiden måste du göra en ny ansökan till hyresvärden. Tänk på att ansöka i god tid – om din andrahandshyresgäst bor kvar under tiden du väntar på att få ett nytt tillstånd räknas det som olovlig andrahandsuthyrning.

Överstiger hyrestiden två år är det klokt att ta fram en skriftlig överenskommelse om att andrahandshyresgästen avstår från besittningsskydd. Utan ett sådant avtal får den som hyr i andra hand besittningsskydd gentemot dig som förstahandshyresgäst och har rätt att fortsätta bo i andra hand.

Skriv ett andrahandskontrakt

Att skriva ett andrahandskontrakt med din andrahandshyresgäst innebär en trygghet för båda parter. Oftast vill även hyresvärden ha en kopia. Mall för kontrakt hittar du på bland annat här.

Vad är en skälig hyra?

Osäker på vilken hyra du kan ta ut? Enligt hyreslagen får hyran för en omöblerad lägenhet inte överstiga hyran du betalar till hyresvärden. Hyr du däremot ut möblerat kan du lägga på omkring 10-15 procent enligt gällande rättspraxis. Viktigt att veta är att om du tar du ut för hög hyra kan din andrahandshyresgäst i efterhand kräva tillbaka så kallad överhyra plus ränta i upp till ett år. I de flesta fall vinner andrahandshyresgästen sådana tvister.

Lista dina inventarier

En bra idé är att skriva en lista på alla inventarier som lämnas kvar i lägenheten under andrahandsuthyrningen. Nämn då även skicket på dessa samt eventuella skador på lägenheten – fotografera eller filma gärna. Samla listan och all dokumentation i en bilaga till andrahandskontraktet så vet alla vad som gäller.

Vem är ansvarig för lägenheten?

Slutligen och kanske allra viktigast: det är du som står på förstahandskontraktet som är ansvarig för hyresavtalet även under tiden du hyr ut i andra hand. Det vill säga, det är du som ansvarar för att hyran kommer in i tid samt att lägenheten inte tar skada under uthyrningsperioden.

 

Checklista för andrahandsuthyrning:

  • Skaffa dig hyresvärdens tillstånd för att hyra ut i andra hand.
  • Skriv ett andrahandskontrakt.
  • Om du tänker hyra ut längre än två år ska du ta fram en skriftlig överenskommelse med andrahandshyresgästen om att hen avstår från besittningsskyddet.
  • Gör en inventarieförteckning.
  • Notera skador och brister i lägenheten. Gärna genom att fotografera eller filma.
  • Ta inte ut för hög hyra – du kan tvingas betala tillbaka den.
  • Kom ihåg! Du är huvudansvarig för hyreskontraktet – även då du hyr ut i andra hand.

Källa: Hyresgästföreningen

 

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.