Odla ätbart på balkongen – så kommer du igång!

Att odla ätbart på balkongen är lättare än vad man kan tro, och med hjälp av några smarta knep kan du få plats med en hel liten grönsaksträdgård. Här listar vi 6 lättodlade grödor som trivs på balkongen, samt vad du behöver tänka på innan du sätter igång.

Publicerad: 3 April, 2023

Image source: iStock

Vem drömmer inte om att skapa en lummig oas ute på balkongen? Det behövs inte många kvadratmeter för att detta ska bli verklighet. Allt ifrån squash, gurka och tomat till jordgubbar, morötter och örter kan odlas på balkongen.

Innan du börjar planera vilka grödor du ska odla, fundera över vilket läge just din balkong har. Är det soligt, skuggigt eller en blandning? Blåsigt eller skyddat? Tomat, gurka, chili och jordgubbar trivs i varmt och skyddat läge, och likaså örter som rosmarin, timjan, salvia och oregano. För skuggiga balkonger passar det bättre att odla kålväxter, sallat och örter som basilika och mynta.

Regler kring odling på balkongen

Olika hyresgäst- och bostadsrättsföreningar har olika regler för vad som gäller vid balkongodling. Här är några generella saker att tänka på:

1. Blomlådor är tillåtna att hänga på insidan av balkongen. Hänger de på utsidan så riskerar de att trilla ner och skada någon.

2. Se till att vatten inte droppar ner på grannen. Använd alltid blomfat och vattna direkt i krukorna.

3. Skydda betongen från märken genom att använda blomfat eller ett skyddande material under krukor och odlingslådor.

4. Det kan vara bra att kolla upp hur mycket extra vikt din balkong tål, om du planerar att odla mycket. För att minska på vikten kan du odla i säckväv och krukor i lättviktsmaterial.

Lättodlade grödor som trivs på balkongen

Kryddväxter

Kryddväxter som mynta, timjan och rosmarin tar lite plats och kan enkelt köpas färdiga. Plantera i mellanstora krukor så att de har utrymme att växa och inte torkar ut lika snabbt. Timjan, oregano och rosmarin är tåliga och trivs när det är varmt. Basilika kräver lite extra vattning och skugga, medan mynta blomstrar under de flesta omständigheter.

Slingerkrasse

Slingerkrasse är en vacker och snabbväxande blomma som också är ätbar. Låt den få klättra upp längs en spaljé eller använd som marktäckare för en romantisk inramning av din balkongodling! Du kan också odla den i en balkonglåda eller en ampel och låta den hänga ner. Slingerkrasse trivs bäst i soligt läge och vill inte ha för mycket näring.

Tomater

Har du förmånen att ha en balkong i varmt och soligt läge, eller ännu bättre en inglasad balkong, så har du alla förutsättningar för att driva upp dina egna, solmogna tomater. Förkultivera gärna tomaterna inomhus på fönsterbrädan tidigt på våren, för att plantorna ska hinna bära frukt innan hösten. Busktomater passar bra på balkongen, då de inte blir lika höga. Tomater behöver stora, djupa krukor med god dränering för att kunna växa till sig ordentligt och bära frukt.

Image source: iStock

Rädisor

Rädisor är riktigt tacksamt att odla på balkongen. De växer snabbt och kan ge skörd redan innan sommaren. Så i omgångar för att kunna skörda rädisor hela säsongen. De passar också utmärkt att blanda med morötter eller annan långsamväxande rotsak i odlingslådor. I takt med att du skördar rädisorna ges mer plats för morötterna att växa till sig.

Sallat

Sallat i alla möjliga sorter är lätt att odla och ger mycket för mödan. De flesta sallatssorter föredrar lite svalare temperaturer och halvskugga. Ett tips är att köpa en påse med blandade frön för att kunna skörda sallat i regnbågens alla färger. Många sallatssorter går lätt i blom, därför är det bättre att skörda tidigt och så i omgångar. Se till att sallaten inte torkar ut – då kan den bli besk.

Zucchini

Zucchini är en tacksam grönsak att odla då den ofta ger stor skörd. Squashplantor blir stora och behöver mycket utrymme för sina rotsystem. Förkultivera inomhus på fönsterbrädan och plantera gradvis om till större krukor. När det är dags att plantera ut på balkongen trivs de bäst i odlingslådor eller i en stor säck av säckväv, som tillåter rötterna att leta sig neråt. Plantera bara en planta i varje låda/säck. Pollinera plantorna genom att samla upp pollen med en tops från hanblommorna som du sedan för över till honblomman.

Odla i nivåer för att maximera ytan

Med begränsat utrymme så får man istället jobba med höjd. Låt slingrande växter få klättra upp mot en spaljé eller slingra sig längs golvet. Bygg upphöjda odlingslådor för grödor som vill ha mer sol, och låt kryddväxter och annat som trivs i halvskugga trängas på golvet. Tillverka en enkel liggande spaljé som gurkor kan hänga ned från och montera ovanpå dina odlingslådor. Bara kreativiteten sätter gränser för vad du kan skapa på din balkongodling!

 

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.