Glänta på julens dörr – så firar du novent

November kan vara mörk och trist och tråkig – eller alldeles underbar. Istället för att bara se november som en enda lång sträcka mot advent kan du förvandla denna mörka månad till en stämningshöjare. Tricket? Börja fira novent!

Publicerad: 4 November, 2021

Högtiden eller trenden novent betyder att du slår ihop november och advent och tjuvstartar julen. Helgerna i november räknas ner, precis som från advent fram till jul, men skillnaden är att vi inte plockar fram allt pynt och går all-in jul, utan lite försiktigt adderar ljus, värme och stämning till hemmet. Att göra vackert inför vintern, men låta de röda tomtarna vänta ett tag till. Här kommer fyra tips till hur du kan smyga in lite härlig julstämning i ditt hem.

 

Tänd ljus

Precis som advent räknar ner till julafton så räknar novent ner helgerna till advent. Plocka fram adventsljusstaken och tänd ett ljus varje söndag­, men åt ”fel” håll. Du börjar alltså med att tända ljuset längst till höger. Sedan möts novent och advent på det fjärde ljuset längs till vänster ­– som blir starten på advent. Cirkeln är sluten!

 

Pynta med kransar

Skapa stämning med en härlig vinterkrans som du kan hänga på dörren, i fönstret eller dekorera med på middagsbordet. Välj färger som lyser upp när naturen ser som mest grå och brun ut, eller som gör sig vackert mot snön i landets norra delar. Till exempel är mossa, ljung, äpplen och buxbom fint tillsammans.

 

Sätt stämningen med amaryllis

Lys upp vintermörkret med klarröda snittamaryllis i en bukett på bordet. Både ståtligt, vackert och stämningsfullt ­­– och precis lagom mycket jul. Sköter du om dina snittamaryllis håller de länge i vas. Snitta om dina amaryllis diagonalt när du kommer hem och ställ dem genast i kallt vatten. Byt vatten varje dag och snitta om dem var tredje. Ju svalare de står, desto längre håller de.

 

Dekorera med apelsingirlang

Enkelt, billigt, vackert och subtilt juligt – apelsingirlanger ger en försmak av julen med små medel. Skär upp lagom tunna skivor av apelsinen, torka dem i ugnen och trä på ett jutesnöre. Häng upp på spegel, dekorera det dukade bordet, häng över den öppna spisen eller vira runt trappräcket. Användningsområdena är oändliga!

Relaterad läsning:

Så fixar du julens trevligaste glöggmingel

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.