Så fixar du julens trevligaste glöggmingel

Värm glöggen, duka upp ostarna och sätt på julmusiken – det är dags för årets mysigaste mingel! Vi tipsar om hur du fixar en stämningsfull glöggfest med hjälp av tilltugg, dekorationer, musik och såklart rykande het glögg.

Publicerad: 6 December, 2021

Glöggen

Inget lockar väl fram julkänslorna som doften och smaken av varm glögg? Det är alltid kul att bjuda på hemmagjord glögg, och inte heller särskilt svårt att fixa. Det tar dock lite tid, så hinner du inte går det såklart utmärkt att bjuda på färdig glögg från butiken. Vill du överraska vännerna med något annorlunda ska du bjuda på trenddrycken ”glubbel” – en uppfriskande glöggdrink med bubbel. Blanda cirka 1/3 kall glögg med 2/3 kyld cava. Vill du imponera med lite extra piff lägger du även till en skiva apelsin eller en kanelstång. Garanterat en festhöjare!

Ost- och charkbrickan

Sötman i glöggen mår bara bra av lite kaxigt motstånd i form av kryddor, sälta, syra och hetta. Köp hem ett gäng goda ostar med viss sälta, till exempel ädelost och parmesan, kanske lite charkuterier i form av lufttorkad skinka och salami, kex, chilispetsad tapenade och sötsyrliga smågurkor. Vill du ha lite sött även här – servera pepparkakor med en klick grönmögelost på.

Bakverken

Samtidigt som det salta bryter av glöggens sötma är det alltid trevligt med lite goda bakverk till efterrätt. Saffransbullar, pepparkakor och tryffel är klassiker på adventsbordet och som uppskattas av många.

Dekorationerna

Levande ljus, hyacinter, amaryllis, granris, kanelstång – vackra och juldoftande dekorationer hjälper till att skapa den där magiska julstämningen på glöggminglet. Tänk även på belysningen i övrigt, och jobba hellre med mysiga ljusslingor och stämningsbelysning än starka taklampor.

Musiken

Du har maten, drycken och pyntet. Nu återstår bara att paketera hela upplevelsen med julens mest stämningsfulla musik. Vilken det är väljer du förstås själv, men klassiska jullåtar som alla hört hundra gånger förr funkar på något märkligt vis varje gång. Julen är full av traditioner – och där ingår även musiken.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.