Grilla på balkongen? Vi reder ut vad som gäller

Har du precis köpt din drömbostad med balkong och har en sommar full med potentiella grillkvällar framför dig? Ett mjukt, varmt sommarkvällsljus med en lätt doft av os från grillarna – det är sommar i en liten ask. Men att grilla är en konst, inte enbart när det gäller att få till rätt temperatur och yta. Det handlar också om att ha koll på hur och om man får använda grillen på balkongen. Åke Sundvall hjälper till att guida dig rätt.

Publicerad: 25 March, 2019

En balkong är guld värd när ljuset återvänder och temperaturen stiger. Men enligt en undersökning från Sveriges Bostadsrättscentrum finns det en mängd balkongsysslor som irriterar grannarna – varav grillning toppar listan.

Vad säger lagen om att grilla på balkongen?

Det finns dock ingen övergripande lag som styr huruvida man får ha en grill på balkongen. Beslutet om grillande är okej eller inte fattas av bostadsrättsföreningen eller hyresvärden, och beslut om detta tas med fördel på årsmötet för att lyckas förankra beslutet hos alla i föreningen. Om du vill grilla på balkongen är det alltid bra att kolla så att det är ok för grannarna, både kol- och gasolgrillar osar nämligen mycket och kan uppfattas som störande. 

Elgrill ett bra alternativ

Om du undrar “får man grilla på balkongen med en elgrill?”, så är svaret ofta ja. En elgrill på balkongen är ett bra alternativ, de osar i stort sett inte alls, är lätt att förvara och man kan reglera temperaturen i flera steg med en termostat. Det enda du behöver för att komma igång är ett eluttag! Men hör för säkerhets skull efter med föreningen eller din hyresvärd innan.

Bli proffs på brandsäkerhet

Oavsett vad man som brf eller hyresvärd kommit överens om när det gäller balkonggrillning är det viktigt att tänka på brandsäkerheten. Här är några generella råd att ta till sig inför att grillsäsongen kickas igång på allvar.

  •  Placera grillen så att den inte står nära husvägg, staket eller plank som kan fatta eld.
  •  Se till så att den står stabilt och inte riskerar att välta.
  •  Tänk på att aldrig lämna en tänd grill utan uppsikt.
  •  Ha en hink med vatten till hands om det skulle börja brinna på fel ställe. Fett som rinner från maten kan flamma upp och brinna med farligt hög låga, men får inte släckas med vatten utan genom kvävning eller med brandsläckaren.
  • Kontrollera att det inte råder eldningsförbud i din kommun eller län

När det gäller gasolgrill är det viktigt att komma ihåg att gasol är en brännbar gas som måste hanteras på rätt sätt. Gasolgrillen bör placeras med god marginal till brandfarliga material då den har öppen låga. Om det ändå skulle börja brinna är det bra att ha en handske till hands för att kunna komma åt ventilen och stänga av gastillförseln. Försök aldrig att släcka en eld i en gasolgrill med vatten – det gör bara lågorna större.

Gemensamma grillytor

I många bostadsrättsföreningar finns ofta fina gemensamma grillplatser ordnade. I projektet Knäckepilen har tex föreningens takterrass flera grillplatser för att möjliggöra för flera boende att grilla samtidigt. Den sociala tillvaron kommer “på köpet” vilket förstås är trevligt också. Längtar du efter en bostad med gemensam grillplats? Ta då en titt på våra nyproduktioner i Uppsala.

 

Relaterad läsning:

Odla på balkongen – så kommer du igång

Lättodlade grönsaker och kryddväxter

Fem tips för att göra balkongen mysig

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.