Maxa höstlovet – tips på fyra familjevänliga aktiviteter

Nästa vecka är det höstlov – varför inte dyka ner i böcker, plurret eller ta del av explosiva rymdshower och makabra workshops på museum? Vi passar på att lyfta ett par stockholmspärlor som passar riktigt bra in som höstlovsaktiviteter för såväl stora som små.

Publicerad: 29 October, 2021

Höstlov på Tekniska museet

Sprängfyllt höstlov på Tekniska Museet

Tekniska museet laddar för höstlov, där både rymdresor, explosiva experiment och vetenskapliga upptäckter står på programmet. Under tre höstlovsdagar fylls museet också av forskare som visar upp och förklarar allt från partikelfysik och neurobiologi till konfliktvetenskap och klimatmodeller.

Upplev också den kritikerrosade utställningen ”Moving to Mars” som tar dig till den röda planeten med alla sinnen. Där du inte bara kan känna lukten, ljuset och sanden under dina fötter, utan även kliva in i en fullskalig boendemiljö.

Hela höstlovet har museet och dess utställningar öppet 10–22. Läs mer här: https://www.tekniskamuseet.se/pa-gang/hostlov-aktiviteter-for-barn-och-familj/

 

Foto: Carl-Hugo Gustafsson och Lars Gustafsson. ArkDes samling/ArkDes collections.

Dödsfestligt på Arkdes

Strosa runt på vackra Skeppsholmen och besök ArkDes, Sveriges nationella centrum för arkitektur och design, där ni just nu kan delta i en lite speciell familjeworkshop. Med inspiration från utställningen ”Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt” kan ni fritt bygga och designa gravstenar, gravvårdar och kyrkogårdar i olika material. Det ni skapar får ni ta med hem.

Från 4 år, drop-in.

Datum: 30 oktober–7 november (stängt måndag 1/11)

Tid: kl. 11–15

Var: Studio ArkDes

Läs mer här: https://arkdes.se/hostlov-pa-arkdes/

Stockholms stadsbibliotek

Boosta läslusten – åk på bibliotekstour

Höstlov= läslov, det är sen gammalt. Varför inte locka fram läslusten genom att besöka några av Stockholms alla storslagna bibliotek? Gör en utflykt till det arkitektoniska mästerverket Stockholms stadsbibliotek i Vasastaden som invigdes 1928 och rymmer cirka 400 000 böcker. En annan mäktig plats är Kungliga biblioteket, som har anor tillbaka till Gustav Vasas dagar.

Men Stockholms mysigaste bibliotek måste ändå vara ”Rum för barn” i Kulturhuset. Som en sagovärld fylld av böcker och kojliknande platser att krypa upp och läsa i är det en plats som inspirerar både stora som små. Under läslovet är barn som är 6-9 år, deras vuxna och syskon, välkomna att tillsammans skapa ett helt rum fullt av serier – läs mer här: https://kulturhusetstadsteatern.se/bibliotek/rum-for-barn

 

Sundbybergs simhall. Konstnärlig gestaltning: Backa Carin Ivarsdotter

Bada loss på lovet

Vad passar väl höstlovet bättre än en dag på badhuset? Ta en tur till Sundbybergs simhall och upplev en sprakande keramikfest. I det rum som är avsett för de allra minsta har konstnären Backa Carin Ivarsdotter skapat ett sagoland i keramik.

En färgsprakande regnbåge sträcker sig längs den rundade, kaklade väggen, i bassängen reser en sjöstjärna i mosaik sina armar över vattenytan och i den djupare delen ligger en sjöborre och gömmer sig. Det skimrar och glittrar under ytan. Målet är att barnen inte bara ska få en vatten- och lekupplevelse, utan också en konstupplevelse.

2015 invigdes Sundbybergs simhall efter att Åke Sundvall gjort en omfattande renovering och tillbyggnad av den befintliga byggnaden. Efter ombyggnationen blev simhallen den första att HBT-certifieras i Sverige.

Läs mer här: https://www.sundbyberg.se/kultur-fritid/idrott-motion-friluftsliv/simhall.html

 

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.