Fixa sommarens härligaste häng inspirerat av Knäckepilens takterrass

Lagom till sommarens intåg står Knäckepilens enorma takterrass färdig att njutas. Bakom förvandlingen står IKEA Uppsala som efter input från de boende i huset skapat en härlig plats för både grill, odling, lek och häng. Går du också i terrasstankar? Charlie Torsdotter, heminredare på IKEA Uppsala, ger sina bästa inredningstips.

Publicerad: 15 May, 2019

Charlie Torsdotter, heminredare på IKEA Uppsala

Värdera dina behov före trender

Var ärlig kring dina behov och utgå från just din uteplats unika förutsättningar  – det är Charlie Torsdotters tips för att komma igång med planeringen av takterrassen eller altanen.

– Fastna inte vid trender utan utgå från dig själv och vad du vill göra på uteplatsen – sola, läsa, ordna middagsbjudningar, träna yoga? Titta sedan på hur själva platsen är utformad och planera möbler och inredning utefter det. Det är lätt att se alla begränsningar, men försök att vända det till fördelar istället.

Takterrass på 200 kvadratmeter

Knäckepilens takterrass breder ut sig på nästan 200 kvadratmeter och rymmer upp till 50 personer samtidigt. En stor yta med enorm potential att skapa något utöver det vanliga. Charlie och hennes team har i arbetet med att inreda terrassen tagit emot input från de boende. De har fått komma med synpunkter och önskemål om hur terrassen ska se ut samt vad de vill använda den till. För att kunna erbjuda något för alla har takterrassen delats upp i sektioner för olika funktioner, som till exempel äta, leka och odla. Ett sätt att skapa rumslighet på terrassen.

En terrass för alla

– Takterrassen är ett gemensamt utrymme för alla boende i Knäckepilen, därför måste det också finnas något för alla. I våra samtal med de boende fick vi veta att de vill ha utrymme för att odla, platser för lek med barnen, möjlighet att grilla och äta, sitta bekvämt och umgås samt ta med sina vänner upp. För att tillgodose alla behov valde vi att på olika sätt rama in de olika delarna och skapa rumskänsla. Vi använde oss av exempelvis utomhusmattor för att rama in ytor som sittgrupper, och växtlighet för att rama in andra sektioner.

Ser uteplatsen som ett extra rum

Belysning och textilier hjälper till att lyfta rumskänslan, dessutom bidrar det till en hemtrevlig och trivsam yta, säger Charlie.

– Mattor, dynor och plädar skapar en ombonad känsla och gör uteplatsen mer som ett extra rum. Det förlänger även säsongen för platsen när det börjar bli mörkare på kvällarna och lite kyligare i luften. Belysning i form av lyktor och ljusslingor bidrar till stämningen. Se bara till att kolla att både belysning och textilier är gjort för utomhusbruk.

Förvaring är viktigt

För att lyckas hålla ordning på uteplatsen rekommenderar Charlie att satsa på bra förvaring och avställningsytor.

– Tänk på att planera in förvaringen i direkt anslutning till där de olika sakerna finns eller används. Att snabbt och enkelt kunna lägga undan dynor och plädar underlättar mycket då vi har skiftande väder i Sverige. Det finns till exempel praktiska och snygga vattentäta lådor och bänkar med dold förvaring. Samma med avställningsytor – planera in ytor för att till exempel ställa ifrån dig kaffekoppen och glas som du tar med dig inifrån. Och glöm inte ytor för att kunna hantera maten på ett smidigt sätt när du står och grillar.

Läs mer om projektet Knäckepilen här.

Kort fakta om IKEA’s inredningstjänst här.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.