Hänga tavlor i nyproduktion – så gör du

Bor du i en nyproducerad lägenhet och har ångest över att börja spika upp tavlor på de orörda väggarna? Lugn, det finns sätt att göra det på utan stresspåslag – du kan till och med hänga upp tavlor utan spik. Det gäller bara att vara noggrann och ha en plan innan du sätter igång. Vi bjuder på några handfasta tips och inspiration inför väggförvandlingen.

Publicerad: 4 November, 2020

Tänk igenom kompositionen innan du börjar

Planering är a och o om du vill undvika onödiga hål i väggen – särskilt om du vill bygga en hel tavelvägg. Att improvisera fram något på en slät vägg utan ett endaste spikhål är inte en bra idé. Lägg istället ut dina tavlor på golvet och prova dig fram. Hur ska de hänga sinsemellan? Fungerar färgerna och motiven tillsammans och i rummet de ska hänga i? En måttstock är att stora tavlor hängs ovanför mindre och att liggande motiv passar bra på breda väggar medan stående passar på smala. Ta gärna en bild för att få lite perspektiv. Fundera också på hur tavlorna ska linjera – i överkant, mot en baslinje eller kanske mot en mittlinje?

Hänga tavlor utan spik

Vill du helst undvika hål i väggen överhuvudtaget? Då är lösningen att sätta upp tavlor utan att spika i väggen, till exempel med självhäftande spik eller att sätta upp en galleriskena där tavlorna hänger ner från taklisten i en transparent tråd. Dessa metoder för att hänga upp tavlor är praktiska och bra om du vill hänga enskilda tavlor, men inte lika flexibelt om du vill gruppera många på samma vägg. 

Så kan du dölja spikhål i väggen

Behöver du ändå fästa något på en tapetserad vägg kan du skära en V-formad flik i tapeten, vika upp och fästa tavlan under. Den dagen du vill ta ner tavlan kan du bara vika ner fliken så att hålet blir mindre synligt.

Vill du har fler tips om hur du kan undvika att göra onödiga hål i väggen? Läs intervjun med Elfa här.

Häng tavlorna i ögonhöjd

Det vanligaste misstaget är att hänga tavlorna för högt – det skapar en obalans som stör intrycket. Ska du hänga tavlor ovanför soffan kan de också hänga för lågt. Då är risken att man slår huvudet i en ram när man lutar sig bakåt – så ska du hänga tavlorna över soffan kan det vara bra att först testa hur högt huvudet sticker upp när man sitter i den.

Hur högt ska man hänga tavlorna då? Det finns oändliga tekniker kring detta, men ett enkelt sätt att lyckas är att hänga tavlorna i ögonhöjd. Tavlan ska vara bekväm att se på och du ska varken behöva titta upp eller ner på den när du står upp i rummet.

Få till balansen i din tavelvägg

Även den mest kreativa tavelväggen behöver ett visst mått av struktur för att inte upplevas som rörig. För att få till balansen kan du skapa en jämn ytterkontur och hänga ramarna med samma avstånd mellan varandra. Dessutom kan du satsa på ramar i liknande färger och material för att göra det mer vilsamt för ögat. Men var samtidigt inte rädd att ta ut svängarna med lite färg, brokighet och personliga motiv som inte nödvändigtvis behöver vara en tavla – en ”perfekt” tavelvägg ger ett tråkigt intryck.

Relaterad läsning:

Förändra med textilier – 5 enkla inredningstips

Tidlösa troféer: Designklassikerna som vässar ditt nya hem

”Ett nyproducerat hem behöver varken vara tråkigt eller sterilt”

Gör om hemma utan stora renoveringar

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.