Höstens och vinterns inredningstrender från Formex

Ännu en gång har Nordens största inredningsmässa Formex ägt rum, där höstens och vinterns trender inom inredning presenteras. Vi listar höstens hetaste trender som visualiseras i form av tre idévärldar – New Now, Translucent och Dreamscape.

Publicerad: 16 September, 2020

Alla är vi påverkade av världsläget med pandemi, recession och hållbarhetskris. Så även Formex – designmässan som fångar upp de största trenderna inom inredning. Denna höst stod Älvsjömässan tom och föredragen hölls digitalt. Säsongens tendenser presenterades i en digital trendguide i form av tre övergripande idévärldar som ger en bild av hur vi kommer att inreda våra hem framöver.

New Now – mustig färgskala med brunt i fokus

Formex huvudtema New Now är en tribut till Moder Jord med en mustig och varm färgskala med kulörerna som finns naturligt i jorden i form av lera, mineraler och pigment. Brunt är en färg som kommer att märkas både i våra hem och offentliga miljöer framöver. En vänlig, lugn och samtidigt elegant kulör som i framtiden kommer att symbolisera den märkliga tid vi nu lever i. Det är färgen som ramar in alla slags material och sammanhang på det mest förlåtande sätt.

Mer än någonsin finns behov av att bli berörd och att känna beröring. Material som är håriga, mjuka eller vadderade kommer starkt. Gärna i form av naturens egna material, men även syntetiska är välkomna – så länge de är hållbara eller smarta. Sjuttiotalsnostalgi är länken in i vår tid, och retro och fult förnyas till djärvt, modigt och frestande. Mixen mellan rå industriell betong och konservativ lyxdesign är en vinnare.

Translucent – mjukt tonade vita kulörer

Translucent är ett introvert och diskret tema med kultur och hantverk som viktiga byggstenar. Ljusa toner, nästan vita och genomskinliga, utgör säsongens bas. Det vita har också ett symbolvärde och är som ett oskrivet blad in i det nya. Att bygga sin perfekta hemmakokong och bara försvinna in i en mjölkvit dimma är lockande i osäkra tider. Det handlar om att smälta in, snarare än att sticka ut.

Material som är opaka – ogenomskinliga – framhäver temats ljusa toner på ett subtilt sätt. En rad nästan vita pasteller, som bara har ett stänk av färgton i sig, kombineras med helvitt. Kulörinspiration hittas bland kristaller som rosenkvarts, citrin och månsten och kombineras med en gradient från kritvitt till kolsvart som ger vackert grå rökiga färger. Material som trä, sten, läder, betong, sammet, tenn, glas och rå keramik sätter stilen.

Dreamscape – färgglatt och energiskt

Som kontrast till föregående teman är Dreamscape vibrerande och extrovert med optimistiska färger och ett livsbejakande koncept. En varm omfamning av färg och konst, där en ”artsy” stil liknande den på 1960- och 1980-talet kommer starkt.

Det är roligt, färgstarkt och fullt av energi. Klara kulörer som citrongul, babyrosa, ”Malibu-blå” och orange används var för sig eller i par, som ton-i-ton, i kontrast till varandra eller som en regnbågseffekt.

Den röda tråden är lekfullhet, men temat innehåller också aktivism. Det handlar om medveten hållbarhet där pandemin ställt allt på sin spets när både lågprisshopping och billiga flygresor ifrågasätts. Biomaterial – återvunnet eller återcirkulerat – är viktiga både stilmässigt och som hållbarhetsmål.

Relaterad läsning:
Lyx på liten yta – inred enligt compact luxury
Tidlösa troféer: Designklassikerna som vässar ditt nya hem
Gör om hemma utan stora renoveringar
Inreda studentlägenhet? Här är 5 klimatsmarta tips

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.