Naturnära njutning – gör badrummet till hemmets oas

Jakten på avkoppling och den perfekta harmonin är mer aktuell än någonsin i vår jäktade värld. Gör badrummet till hemmets oas med hjälp av färg, grönska och naturens egna material.

Publicerad: 1 July, 2019

Tiden då våra badrum enbart var funktionella är förbi. Sedan många år går trenden mot allt personligare – och dyrare – badrum med snyggt kakel och en genomtänkt inredning som speglar vilka vi är eller vill vara. Samtidigt ligger det i tiden att tänka hållbart. Enligt Sara Garanty, inredare och designexpert, kan du uppnå stor effekt utan att ta till storsläggan.

– Att lyckas få till ett härligt badrum behöver inte vara förenat med dyra renoveringar. Det går att göra stora förändringar med små medel genom att satsa på färg, naturmaterial och personliga detaljer. Fastna inte i det traditionella badrumstänket med sterilt helvitt – våga lite mer!

Möblera badrummet

Sara tipsar om att plocka in ”riktiga” möbler in i badrummet istället för att köpa allt på badrumsavdelningen från de stora kedjorna.

– Om du har plats kan du till exempel satsa på ett gammalt klädskåp i trä för handdukar eller ett tjusigt vitrinskåp där du visar upp dina favoritprylar blandat med fina förpackningar och skönhetsprodukter. Det fungerar både som utmärkt förvaring och en fin kontrast till resten av badrummet som ofta ger ett kallt intryck med allt kakel, klinker och porslin.

Ombonad känsla med naturmaterial

För att bryta av ännu mer mot det sterila och ge badrummet en varm, ombonad känsla är Saras tips att inreda med trädetaljer och gröna växter.

– Vi mår bra av att plocka in naturen och omge oss med växter och naturmaterial som trä och sten, det gör oss lugna och harmoniska. Att måla i grönt eller blått är också ett tips, det är färger som påminner om skogen och havet och som hjälper oss att varva ner efter en stressig dag.

Tänk igenom badrumsbelysningen

Härliga möbler, fina detaljer och klorofyll i all ära, men utan en genomtänkt belysning faller inredningen ganska platt. Ljuset i badrummet ska förstärka den härliga atmosfären men samtidigt vara praktiskt.

– Med dimbara spottar i taket får du både bra allmänljus och mer dämpad belysning. Funktionell belysning ovanför spegeln är a och o, det är ofta där du behöver den som mest. Var inte heller rädd för att gå utanför den traditionella badrumsbelysningen, det finns så mycket lampor på marknaden idag som även passar i badrum.

Inred med grönska

Gröna växter bringar liv till alla rum. Badrummet är en perfekt plats för en ljuvlig djungel – många växter trivs utmärkt i den fuktiga och varma miljön.

Mjuka material

Förvaringsmöbler och detaljer i trä ger en mjuk, ombonad och lyxig känsla och utgör en fin kontrast mot klinker och kakel som kan upplevas som hårt och kallt.

Bryt av med färg

Ett badrum behöver inte vara vitt för att kännas fräscht. Måla väggarna i lugnande grönt eller harmoniskt blått för att få till känslan av en avkopplande oas.

 

Relaterad läsning:

Gör om hemma utan stora renoveringar

Förändra med textilier – 5 enkla inredningstips

Inred med ljus – en guide till rätt belysning i hemmet

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.