Putsa fönster utan krångel – så gör du

Inget höjer väl trivselnivån hemma som nyputsade, kristallklara fönster? Ändå är det ett städmoment som många drar sig för på grund av att det känns både krångligt och svårt att få till ett perfekt resultat. Nu är det dags att slå hål på den fördomen! Här är en guide i tre enkla steg för att få skinande rena fönster på ett kick.

Publicerad: 21 August, 2020

Ättika + diskmedel = skinande ren fönsterputsning

Undvik färdiga fönsterputsmedel – ett mer miljövänligt alternativ är att göra ditt egna mirakelmedel med ingredienser du förmodligen redan har hemma. Ta en tom sprayflaska och fyll den med vatten och några matskedar ättika. Ättika löser upp smuts och fett effektivt, dessutom bidrar syran till att det blir lättare att få fönstret torrt efter putsningen. Tillsätt sedan några droppar diskmedel och skaka om flaskan. Denna lösning är inte bara billig och miljövänlig, utan hjälper dig också att undvika kladd och fula ränder.

Tvätta fönster utan skrapa för att undvika ränder

Ofta innebär fönsterskrapan mest krångel och onödiga ränder. Det enda som behövs är sprayen, en hink med vatten och två mikrofiberdukar. Börja med att spraya generöst på hela rutan och gnid in/skrubba ordentligt med en blöt men urkramad mikrofiberduk. Avslutningsvis torkar du bort all fukt med den torra duken. Det går också bra att torka torrt med en ren kökshandduk.

Välj rätt dag för att putsa fönster

Att välja en mulen dag för din fönsterputsning kan göra jobbet enklare. Direkt solljus kan få vattnet att torka för snabbt och orsaka ränder, medan minusgrader kan leda till att vattnet och rengöringsmedlet fryser på glaset. På en mulen dag med mildare temperaturer har du möjlighet att tvätta fönstren i din egen takt för att uppnå bästa möjliga resultat. Att putsa fönster regelbundet, kanske en gång per säsong, hjälper till att hålla dina fönster i toppskick och gör ditt hem mer inbjudande.

Relaterad läsning:

Städa miljövänligt med ättika och bikarbonat

Höstrensa enligt KonMari-metoden

Gör om hemma utan stora renoveringar

Våra bostäder:

Bostäder med stora fönster i Bredäng Panorama

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.