Ny bostad? Flyttpacka smartare i 8 steg

Oavsett om du flyttar till en ny stad för att studera, har köpt din första lägenhet eller tar nästa steg i din bostadsresa kan själva flytten kännas som ett stort stressmoment. Men med planering, smarta trick och ett tydligt system kan flytten till ditt nya hem gå smidigt. Vi har samlat 8 tips för att flyttpacka smartare.

Publicerad: 4 September, 2019

1. Börja packa i tid!

Saker tar som bekant alltid längre tid än man tror. Börja planera för flytten samma dag som du får ditt inflyttningsdatum, oavsett om flytten ska äga rum om sex dagar eller sex månader – ju längre tid man har på sig desto bättre. Påbörja en lista över allt som ska fixas och fyll på allt eftersom. Kom ihåg att bocka av det du gör längs vägen för en härligare känsla!

2. Rensa inför flytten

Se flytten som ett gyllene tillfälle till nystart ­– en chans att rensa ut och börja om. Gör flyttpackningen så enkel som möjligt genom att rensa hela bostaden inklusive eventuella förråd innan du börjar. På så sätt blir det mindre saker att packa ner, transportera och packa upp. Dessutom kommer nya bostaden kännas mycket härligare utan massa onödiga prylar.

Relaterad läsning: Rensa enligt KonMari-metoden

3. Märk lådorna som ett proffs

Lägg lite tid på att märka upp flyttlådorna – det lönar sig i längden. Märk efter innehåll och rum så att samtliga kartonger kan placeras på rätt plats när de bärs in i bostaden. Vill du göra det ännu smidigare? Köp färggrann tejp och skapa färgkoder för varje rum i den nya bostaden. Fäst sedan rätt tejp på respektive låda.

4. Packa porslin i handdukar

Både porslinet och handdukarna måste packas – så varför inte kombinera dessa? Genom att använda handdukar som skyddande omslag till porslinet slår du två flugor i en smäll och sparar både tid och utrymme i lådorna. Dessutom slipper du greja med omslagspapper och bubbelplast.

5. Packa böcker i resväskor

Böcker är ofta det tyngsta som du behöver packa. Att rulla boklasten istället för att bära den underlättar mycket när du flyttar. Använd dina resväskor med hjul för böckerna och spara både din och flytthjälpens ryggar.

 6. Svep in kläderna i sopsäckar

Istället för att riva ut hela garderoben, vika varje plagg och packa ner i lådor – för att sedan packa upp allt och hänga in på galgar igen – sparar du tid genom att täcka alla hängande kläder med sopsäckar. På så sätt kan du hänga in dina kläder direkt i garderoben i ditt nya hem, utan veck och skrynklor.

7. Undvik kabelförvirring

Det sista du behöver i flyttkaoset är teknikstrul. Fotografera av sladdboet till din elektronik innan du packar ner i lådor så slipper du slita ditt hår när det är dags att koppla ihop allt igen i ditt nya hem.

8. Glöm inte priolådan

Priolådan blir den sista kartongen du lyfter ut för transport till ditt nya hem, helst i det fordon du själv färdas i så den inte kommer bort. I denna låda ska du packa det mest nödvändiga för det första dygnet i ditt nya hem – allt från necessär, toalettpapper och handdukar till verktygslåda, disktrasor och vad som behövs till middag och frukost.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.