Så får du dina växter på uteplatsen att överleva semestern – 5 tips

Ska du åka bort på semestern men är orolig för hur dina växter på uteplatsen eller balkongen ska klara sig? Lugn, det finns många tricks och hjälpmedel som får dina blommor och grönsaker att frodas i krukor och balkonglådor – även fast du inte är där. Kolla in dessa fem smarta tips.

Publicerad: 29 July, 2020

Du har tillbringat våren och försommaren med att inreda uteplatsen eller balkongen till en grönskande oas. Så kommer semestern och det är dags att resa bort från dina växande vänner. Men det kan gå bra ändå! Innan du åker vattnar du ordentligt på djupet, samlar ihop krukor och ställer dem på en skuggig plats på golvet – och använder några av nedan hjälpmedel för att stötta växterna när du är borta.

Ställ krukorna på en bevattningsmatta

Har du mycket som växer i kruka är det en bra idé är att köpa en bevattningsmatta i filt som du kan låta blommorna stå på och suga upp vatten med rötterna under tiden du är borta. Fukta hela mattan, ställ den sedan på ett plant underlag. Stoppa en kant av mattan i en vattenfylld balja eller ho som ska stå strax nedanför det plana underlaget. Mattan suger då upp vattnet så den hela tiden är genomfuktad.

Stick ner en petflaska i jorden

Ett klassiker som funkar bra i krukor, blomlådor eller i den lilla rabatten är att ta en petflaska du har hemma, skruva loss korken, fylla den med vatten och stoppa ner den i jorden. Jorden kommer sedan att suga åt sig så mycket vatten den behöver. Vill du ha ett mer estetiskt tilltalande alternativ som fungerar på samma sätt kan du använda en bevattningsglob av glas med en nederdel formad som en tratt.

Självbevattnande krukor

Låt krukorna ta hand om vattningen när du är på semester! Du häller bara i vatten i en behållare i krukan, vattnet sugs upp via en remsa och förser växten med vatten. En enkel och effektiv lösning. Det finns en mängd varianter att välja på ¬– be om hjälp i butiken för att få krukor som bäst passar dina växter och deras behov.

Bevattningssnören om du har många växter

Dessa plastinklädda bomullssnören funkar bra om du har många små krukväxter på uteplatsen eller balkongen. Hela snöret måste genomfuktas innan du stoppar ner ena änden i jorden och den andra i en skål med vatten. Ju större och törstigare växt desto större vattenkärl behöver du. Ställ kärlet högre än dina krukväxter så används kapillärkraft för att hålla jorden fuktig. Större växter kan behöva två till tre snören för att få i sig tillräckligt med vatten.

Vattenbad för de törstiga

Riktigt törstiga blommor kan du placera utan ytterkruka i en större behållare fylld med vatten. Tänk dock på att alla blommor inte klarar detta – endast de som behöver väldigt rikligt med vatten. Odlar du tomat i kruka kan detta vara värt att testa, även om det alltid finns en risk att rötterna blir för fuktiga och börjar ruttna. Men ska du vara borta i mer än en vecka och du inte har någon som kan hjälpa dig att vattna dina tomater kan den risken vara värd att ta.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.