Odla på balkongen: Tips & råd för att komma igång

Att odla ätbart på balkongen är lättare än vad man kan tro, och med hjälp av några smarta knep kan du få plats med en hel liten grönsaksträdgård. Vi tipsar om vad du bör tänka på för att komma igång!

Publicerad: 3 April, 2023

Image source: iStock

Vem drömmer inte om att skapa en lummig oas ute på balkongen? Det behövs inte många kvadratmeter för att detta ska bli verklighet. Allt ifrån squash, gurka och tomat till jordgubbar, morötter och örter kan odlas på balkongen.

Innan du börjar planera vilka grödor du ska odla, fundera över vilket läge just din balkong har. Är det soligt, skuggigt eller en blandning? Blåsigt eller skyddat? Tomat, gurka, chili och jordgubbar trivs i varmt och skyddat läge, och likaså örter som rosmarin, timjan, salvia och oregano. För skuggiga balkonger passar det bättre att odla kålväxter, sallat och örter som basilika och mynta.

Regler kring odling på balkongen

Olika hyresvärdar och bostadsrättsföreningar har sina egna regler för vad som gäller vid balkongodling. Här är några generella saker att tänka på:

  1. Blomlådor är tillåtna att hänga på insidan av balkongen. Hänger de på utsidan så riskerar de att trilla ner och skada någon.
  2. Se till att vatten inte droppar ner på grannen. Använd alltid blomfat och vattna direkt i krukorna.
  3. Skydda betongen från märken genom att använda blomfat eller ett skyddande material under krukor och odlingslådor.
  4. Det kan vara bra att kolla upp hur mycket extra vikt din balkong tål, om du planerar att odla mycket. För att minska på vikten kan du odla i säckväv och i krukor gjorda av lättviktsmaterial.

Image source: iStock

Odla i nivåer för att maximera ytan

Med begränsat odlingsutrymme som det är på en balkong så får man istället jobba på höjden. Låt slingrande växter få klättra upp mot en spaljé eller slingra sig längs golvet. Bygg upphöjda odlingslådor för grödor som vill ha mer sol, och låt kryddväxter och annat som trivs i halvskugga trängas på golvet. Tillverka en enkel liggande spaljé som gurkor kan hänga ned från och montera ovanpå dina odlingslådor. Bara kreativiteten sätter gränser för vad du kan skapa på din balkongodling!

Relaterad läsning

Lättodlade grönsaker och kryddväxter

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.