”Jag vill få fram vår yes we can-anda”

Hanna Lindskog är en del av kärnan i familjeföretaget och lämnar nu rollen som kommunikationschef för vd-posten. Vi har ringt upp henne för att ta reda på vilken riktning hon vill styra Åke Sundvall – och hur hon ser på byggbranschen i stort.

Publicerad: 29 March, 2021

Hanna Lindskog, vd på Åke Sundvall Byggnads AB

Du är ny vd på Åke Sundvall Byggnads AB – hur känns det?

– Det känns fantastiskt roligt! Vi har massor av spännande projekt framför oss som ska bli kul att förverkliga. Dessutom har vi en otrolig braintrust i organisationen med väldigt duktiga medarbetare. Nu ska vi sy ihop teamet ännu bättre och se till att alla får möjlighet att använda sin kompetens fullt ut för att kunna leverera på topp. Det är ett arbete som jag ser fram emot!

Vad kommer du att fokusera särskilt på i din nya roll?

– Min kunskap och mina styrkor ligger i att samla kompetenserna hos oss och få ihop det så att alla kan leverera utifrån sin fulla potential. Vi måste se till att varje enskild medarbetares främsta styrkor och förmågor får mer plats att blomma ut för att som företag bli ännu vassare och mer effektiv i våra leveranser. Vi kommer att jobba ännu mer fokuserat med vår kultur och förvalta det engagemang som finns – få fram vår yes we can-anda! Vi har så mycket kunskap och kompetens, nu ska vi bara förtydliga och förbättra våra processer så att vår samlade kraft kommer till sin rätt fullt ut.

I vilken riktning hoppas du kunna leda Åke Sundvall?

– Till att år 2025 bli den mest omtyckta och effektiva entreprenören i byggbranschen.  Vi kommer alltid arbeta mot vår vision ­– att bygga stadens mest omtyckta områden – men nu lägger vi in en extra växel för att på ett ännu mer fokuserat sätt skapa nöjdare kunder, medarbetare och samarbetspartners. Det gör vi med hjälp av tydligare processer där alla vet sin roll – till synes små justeringar som får stora konsekvenser i sättet vi jobbar.

Är det något område du brinner särskilt mycket för?

– Jag har inget specifikt hjärtebarn av den anledningen att jag tycker att allt hänger ihop. För att bli relevant och långsiktig i branschen behöver vi vara socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbara. Medarbetarna måste trivas och må bra för att göra ett bra jobb. Och gör medarbetarna ett bra jobb kommer våra medbyggare också att göra det – vilket i sin tur leder till nöjda kunder och ett välmående företag. Men självklart är miljöaspekten viktig för oss. Vi Svanenmärker till exempel alla våra egna produkter, strävar efter att bli fossilfria till år 2045 och kommer att börja klimatdeklarera. Men snart är allt det självklarheter. För att bli hållbara på riktigt behöver man jobba med alla hållbarhetsområden – och det måste ske parallellt.

Till de som inte känner Åke Sundvall – vad kännetecknar er som företag?

– Vi är ett familjeföretag som kännetecknas av vårt personliga engagemang och våra värderingar: glädje, ambition, lyhördhet och ansvar. Vi är ganska små men gör stora saker, där alla medarbetare har ett brett ansvar i och med att vi jobbar med så pass olika delar – allt från tidiga skeden i byggprocessen till förvaltning. Dessutom tror jag att man tycker att det är kul och lätt ha med oss att göra – det är i alla fall vår förhoppning och ett av de viktigaste målen fram till 2025.

Om man ser till byggbranschen generellt, vilka frågor står högt upp på agendan just nu?

– Just nu pratas det mycket om ineffektiviteten i branschen i stort, varför byggbranschen inte följer andra branschers effektivitetsutveckling. Fler och fler har fått upp ögonen för olika industrialiseringsmöjligheter och börjar jobba mer strömlinjeformat för att effektivisera byggprocesser, kapa kostnader och använda resurserna på ett smartare sätt. Det är ett stort område som även vi på Åke Sundvall kommer att fokusera mer på.

Hur tror du att förhållandet till miljö och klimat kommer att utveckla sig?

– Vi i byggbranschen kommer i allra högsta grad behöva fundera mycket mer på vilket klimatavtryck vi gör. Medvetenheten har funnits länge, men hur vi praktiskt kan ställa om till mer hållbara processer har inte varit helt lätt och ofta förenat med frustration och ineffektivitet. Det håller på att förändras och det går helt klart åt rätt håll.

Vilken position hoppas du att Åke Sundvall kan ta i framtiden?

– Att vi är aktören som bygger ostandardiserade hus på det mest effektiva sättet. Hus som kräver eftertanke och gestaltning av de bästa arkitekterna men som ändå kan tas fram på ett strömlinjeformat sätt för att vi hittat bra standardiserade processer och ett repetitivt arbetssätt. Här har vi möjlighet att förbättra oss väsentligt – en utmaning som vi ser fram emot att ta oss an!

Nyfiken på att veta mer om Åke Sundvalls hållbarhetsarbete? Kolla in hållbarhetsredovisningen för 2020 här.

 

 

 

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.