Knäckepilen – en kärlekshistoria

Rolf och Britt-Marie blev kära som unga – men blev ett par först 48 år senare. Med högt ställa krav på arkitektur och design, bekvämligheter och läge har de nu valt en nyproducerad lägenhet i Östra Sala Backe som sitt gemensamma boende.

Publicerad: 25 April, 2019

Britt-Marie Thörnstrand och Rolf Hasth fattade tycke för varandra när de som unga träffades på en resa till Mallorca sommaren 1968. Kommande höst träffades de ett par gånger i deras respektive föräldrahem, men snart kom studier och arbete emellan och de gick skilda vägar.

Britt-Marie och Rolf bildade familj på varsitt håll men bodde båda två i Uppsala vilket gjorde att de hade en gles kontakt ”utan att störa varandra”. 2016 vänder livets kapitel blad och de träffas igen. Omständigheterna är nu annorlunda och de låter kärleken få en andra chans.

– Det finns inget att vänta på, jag har fyllt 72 år, säger Rolf.

När det blev dags att skaffa ett gemensamt hem fattade Britt-Marie och Rolf tycke för Knäckepilen i Östra Sala backe, en arkitektonisk satsning och ett hus med ett alldeles unikt uttryck. Rolf som bodde i ett hus i närheten hade hört snacket om det spännande projektet och blev intresserad.

– Min vän som jobbar som besiktningsman var redan innan imponerad av Åke Sundvall och företagets goda rykte, och när de nu etablerade sig i Uppsala tipsade han mig om Knäckepilen.

Att det är ett personligt bygge och en speciell lägenhet där arkitektur och design fått ta plats lockade paret, men även läget spelade en stor roll när de bestämde sig för Knäckepilen.

– Jag uppskattar verkligen närheten till landet, Källparken med amfiteatern runt knuten och biblioteket på Brantingstorg, endast en kort promenad härifrån, säger Britt-Marie.

– Jag gillar också närheten till minneslunden och Vaksala kyrka. Nu kan jag se kyrkan från vardagsrummets glasade fasad, fyller Rolf i.

Just den glasade fasaden är något som båda pratar om med glädje. Att sitta med en kopp kaffe, följa årstidens växlingar från ovan och kika på fåglarna är något de båda uppskattar.

– Glasfasaden reglerar värme efter temperatur och solljus vilket gör att vi får ett behagligt inomhusklimat, oavsett årstid. De stora glaspartierna skapar ljus och rymd – en känsla av frihet. Det känns inte instängt, vilket man kan uppleva i vissa andra lägenheter, säger Britt-Marie.

Hur gick tankarna kring inredningsvalen?

– Vi tyckte att det var en fin standard, med stabila dörrar och en generös köksö. Till den valde vi en ljust marmorerad stenbänkskiva som inbjuder till stora bufféuppdukningar. Här har vi första parkett till nyårsfyrverkerierna, säger båda och skrattar.

Båda är överens om att vardagen förenklas tack vare gångavståndet till Gränby centrum, som erbjuder all tänkbar service och en ny modern biograf. Vill man promenera i Salabacke och Gunnar Leches omtyckta 50-talskvarter kan man passa på att fika på Bageri Brantingstorg eller prisbelönta Leijons Stenugnsbageri & Konditori.  

– Eller så tar man cykeln i nerförsbacken till Uppsalas fina centrum och de musikaktiviteter som erbjuds på Uppsala konsert och kongress, säger Rolf.

Ett fredat cykelrum i en bostadsrättsförening med ordning och reda, en trygg fastighet, en grönskande innergård och en takterrass på över 200 kvadrat är saker båda värderar högt.

– Takterrassen är en ypperlig plats för en fördrink innan middagen när vi har vänner på besök, säger Britt-Marie.

Om ni gett er ut på bostadsmarknaden igen – hur hade ni valt då?

– Om vi hade letat en nyproducerad bostad idag, skulle vi välja samma igen. Vi gillar arkitekturen och är glada över att kunna bo i detta hus som är ett nytt landmärke i Östra Sala backe. Huset särskiljer sig från de andra nyproducerade fastigheterna i området och har en design som sticker ut. Barnbarnen gillar att spana på bilar genom de stora fönstren och våra vänner njuter av utsikten när de är på besök, berättar Britt-Marie.

– En rolig sak är att min pappa gick i den gula kyrkskolan på andra sidan åkern – tänk om han hade vetat att vi skulle bo här idag, säger Rolf och skrattar.

Rolf och Britt-Marie verkar båda väldigt nöjda med sitt nya, gemensamma liv. De är glada att de vågade satsa på en nyproduktion i Uppsala och ser nu fram emot många fina stunder tillsammans.

– Vi vågade starta något nytt, och vi tror på det här. Med samma värderingar och grundinställning till livet bestämde vi oss för att göra något bra. Vi har inte tid att ha tråkigt – nu ska vi ha kul!

Här kan du läsa mer om projektet Knäckepilen.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.