Våra utmärkelser

Att skapa stadens mest omtyckta områden, tror vi kräver ett engagemang för arkitekturen. Åke Sundvall har ett stort intresse för vacker arkitektur. Vi vill bygga med omtanke om kvarteret, husen och människorna.

Kvarteret Paraden vinner utmärkelsen
Priset delas ut av miljö- och bygglovsnämnden i Järfälla kommun och syftet är att uppmärksamma god arkitektur, stadsbyggnad och byggnadskultur i kommunen.

Byggnadsmärkesberedningen har vid sitt sammanträde enhälligt utsett kvarteret Paraden att erhålla utmärkelsen som Byggnadsmärke 2018. Priset delades aldrig ut under 2018 och delades därmed ut retroaktivt under 2019.

Läs mer om utmärkelsen
Kv Paraden nominerat till Årets Fasad 2019
Det utmärkande kvarteret Paraden i Barkarbystaden som Åke Sundvall utvecklat och byggt har blivit nominerat till Årets Fasad 2019.

Årets Fasad är byggbranschens stora pris för Sveriges bästa husfasad. Bakom priset står SPEF- branschföreningen för murat och putsat byggande. Tävlingen syftar till att uppmärksamma snygga fasader på kvalitetsbyggnader. Juryn valde ut fyra finalbidrag varav Kvarteret Paraden är ett. Enligt juryn innehåller dessa fyra de högt ställda kriterierna som priset ska spegla. Juryn består av branschexperter och de har bedömt efter kriterierna, gestaltning, hållbarhet/ekonomi, innovation och utförande/hantverk.

Läs mer
Tensta Torn - Vinnare av Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris 2018
Stockholms Handelskammarens Stadsmiljöpris belönar projekt som på bästa sätt bidragit till förskönande eller förbättring av Stockholms stadsmiljö.

Motiveringen lyder: Handelskammarens Stadsmiljöpris 2018 går till årets djärvaste, smartaste och mest meningsfulla höghus: Tensta Torn. I det 18 våningar höga huset ser vi framtiden. Inte bara för att de 243 lägenheterna alla rymmer studenter, utan även för att entreprenören bakom, Åke Sundvall byggnads AB, visat på hur ett initiativ från byggbranschen utvecklar ett helt samhälle. Tensta Torn går bortom signalpolitiken. Det är ett stort strå till stacken som nu berikats med många unga myror. Gradvis förskjuts så bilden av Tensta såsom något speciellt till att bli en stadsdel bland alla andra. Höjden är väl avvägd mot Tenstas bebyggelse och bidrar till att markera dess centrum. Arkitekten Rahel Belatchew Lerdell har med små medel gett huset en egen färgrik karaktär, men det Handelskammaren i första hand vill lyfta fram med Stadsmiljöpriset är Åke Sundvalls dådkraft. Genom att våga satsa på studentbostäder i ett oprövat läge har staden blivit både vackrare och mer mångsidig.

Läs mer
Vällingby Allé - Nominerat till Årets Stockholmsbyggnad 2018
Vällingby Allé är ett av Åke Sundvalls två nominerade bidrag till Årets Stockholmsbyggnad 2018

Årets Stockholmsbyggnad är en tävling där stockholmarna röstar fram sin favorit bland de byggnader som färdigställts under föregående år. Alla som vill kan lämna förslag via mejl eller brev. De nominerade byggnaderna presenteras för en jury som utser tio finalister. Juryn utgår från byggnadens arkitektur, hållbarhet, innovation och betydelse för Stockholm. Vinnaren utses genom en omröstning öppen för alla. Priset har delats ut sedan 2010.

Läs mer
Magelungsterrassen - Nominerad till Årets Stockholmsbyggnad 2018
Magelungsterrassen är ett av Åke Sundvalls två nominerade bidrag till Årets Stockholmsbyggnad 2018

Årets Stockholmsbyggnad är en tävling där stockholmarna röstar fram sin favorit bland de byggnader som färdigställts under föregående år. Alla som vill kan lämna förslag via mejl eller brev. De nominerade byggnaderna presenteras för en jury som utser tio finalister. Juryn utgår från byggnadens arkitektur, hållbarhet, innovation och betydelse för Stockholm. Vinnaren utses genom en omröstning öppen för alla. Priset har delats ut sedan 2010.

Läs mer
Skagershuset nominerat till Träpriset 2016
För tolfte året delas Träpriset ut där Skagershuset är ett av de tio nominerade bidragen.

Träpriset är ett arkitekturpris som delas ut vart fjärde år, till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar tiden vi lever i. Samtliga nominerade bidrag presenteras i boken ”Arkitektur i trä – Träpriset 2016".

Läs mer
Vinnare av Årets Byggnad 2014
Brf Gräshoppan i Södertälje har fått utmärkelsen Årets Byggnad 2014. Utnämningen delades ut i Södertälje stadshus.

Årets byggnad och Årets renovering är en utmärkelse som varje år samarrangeras av Södertälje kommun och Södertälje Byggmästareförening för att lyfta fram och uppmuntra god modern arkitektur och hållbart byggande.

Läs mer
Vinnare: Årets Stockholmsbyggnad 2014
Med över 17 % av de samlade rösterna så utsågs Skagershuset i Årsta till Årets Stockholmsbyggnad 2014.

Totalt var tio projekt nominerade. Skagershuset är ritat av arkitekt Björn Ahrenby på OWC.

Läs mer
Huddinge kommuns skönhetspris 2014
För ett vackrare Huddinge

Skönhetsrådet i Huddinge kommun delar ut ett Skönhetspris varje år till en byggnad eller anläggning som förtjänar uppmärksamhet för sitt bidrag till ett vackrare Huddinge.

Läs mer
Nominerade till Årets Bygge 2014
Skagersvägen i Årsta

Skagershuset i Årsta nominerades till priset Året Bygge 2014 av tidningen Byggindustrin.

Läs mer
Vinnare: Årets Stockholmsbyggnad 2011
Dalgårdsvägen i Enskede

Med över 30 procent av de samlade rösterna så utsågs kv Barnmorskan i Enskede till Årets Stockholmsbyggnad 2011.

Läs mer
Nominerad till Stadsmiljöpriset i Solna kommun 2006
Ombyggnad av kontorshus till bostäder

Huset hade tidigare en för 1970-talet tidstypisk arkitektur med mörkt tegel och smala vertikala fönsterband, vilket gav ett slutet uttryck. Efter ombyggnaden har huset fått en markerad takfot med takterrasser i varje hörn.

Läs mer
Stadsmiljöpriset i Solna kommun 2001
Ett nytt kontorshus på fastigheten Farao 8 vid Dalvägen.

Ett nytt spännande kontorshus som signalerar upprustningen av hela arbetsområdet vid Dalvägen.

Läs mer
Stockholms läns hembygdsförbunds pris 2000
En föredömlig restaurering av ett unikt hus

Stockholms läns hembygdsförbund delar varje år ut byggnadspriser för att fästa uppmärksamhet på dels väl genomförda upprustningar av äldre bebyggelse dels ny bebyggelse som är väl anpassad till ursprunglig miljö.

Läs mer