Förhandsavtal – vi reder ut begreppet

När du köper bostad ingår mycket praktiska saker, men även en del nya och komplicerade begrepp som ibland kan vara svåra att förstå på rak arm. Ett bostadsköp kommer nämligen med en rad juridiska begrepp som inte alltid är så lätta att förstå sig på. Ett sådant ord är förhandsavtal. Här nedan reder vi ut begreppet och förklarar vad det faktiskt innebär.

Publicerad: 12 July, 2019

Man brukar säga att förhandsavtal fungerar som ett bindande avtal mellan dig och bostadsrättsföreningen. I samband med att du tecknar ett förhandsavtal betalas ofta ett förskott på bostadens totala köpeskilling.

Förhandsavtal vid nyproduktion

Ett förhandsavtal ingår oftast i samband med nyproduktion av lägenheter som ännu inte är färdiga för en upplåtelse. Förhandsavtalet är ett avtal om att i framtiden förvärva en viss lägenhet med bostadsrätt – och motsatsvis förbinder sig föreningen att i framtiden upplåta lägenheten med bostadsrätt.

Krav för giltigt avtal

Förhandsavtalet måste dock uppfylla vissa formkrav för att räknas som giltigt. Ett av kraven är att avtalet måste innehålla en beräknad tidpunkt för upplåtelse – alltså en beräknad tidpunkt för när upplåtelseavtalet ska signeras av parterna. 

Om ett förhandsavtal skulle vara ogiltigt, har du rätt att få tillbaka de pengar du har betalat in till föreningen och behöver inte gå vidare med köpet. Detta är dock väldigt ovanligt på bostadsmarknaden.

Vi har tidigare skrivit om bokningsavtalet som du kan läsa om här.

Hos Åke Sundvall ska det vara tryggt att köpa bostad. Vi hjälper dig gärna med frågor och funderingar inför ditt bostadsköp – hör av dig till oss via våra sociala kanaler eller maila info@akesundvall.se.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.